Γραφείο Προϋπολογισμού: Θετικά τα μέτρα Τσίπρα για την οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού: Θετικά τα μέτρα Τσίπρα για την οικονομία

Μέσα στον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο του 2019 κινούνται τα επεκτατικά μέτρα τα οποία υλοποίησε πρόσφατα η κυβέρνηση και «η δημοσιονομική σταθερότητα έχει επιτευχθεί με διατηρήσιμο τρόπο».

Τη συγκεκριμένη εκτίμησε πραγματοποίησε στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή το οποίο μέσω της τριμηνιαίας έκθεσής του, εγκρίνοντας επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το εάν τα πρόσφατα μέτρα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα ή όχι.

Οι προβλέψεις

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), όπως εξήγησε σήμερα κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επικεφαλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης,, λαμβάνοντας υπό τα στοιχεία του ΓΛΚ αλλά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών βγάζει τον λογαριασμό των μέτρων σε 0,55% του ΑΕΠ.  Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ, πριν τη λήψη των μέτρων, το Γραφείο Προϋπολογισμού καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν κινδυνεύει ο στόχος.

Ο λογαριασμός 0,55% του ΑΕΠ, αναλύεται ως εξής:

  • 441 εκατ. ευρώ είναι η προβλεπόμενη εξαμηνιαία επίπτωση από τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.
  • 830 εκατ. ευρώ «κοστίζει» η λεγόμενη 13η σύνταξη
  • 80 εκατ. ευρώ είναι η επίπτωση των αλλαγών στις συντάξεις χηρείας αλλά παράλληλα προβλέπεται
  • αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 59 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ρύθμισης των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και 233 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αντίστοιχης ρύθμισης στην εφορία.

Παράλληλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παραθέτει και στοιχεία αναφορικά με την περυσινή υπεραπόδοση επί του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το 2018, σε όρους ενισχυμένης εποπτείας το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 7,928 δις ευρώ (4,3% του ΑΕΠ) όταν ο στόχος αφορούσε σε πλεόνασμα 6,465 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ), διαμορφώνοντας έτσι ένα δημοσιονομικό περιθώριο 1,462 δισ. ευρώ.

Τέλος, το Γραφείο σημειώνει πως «η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών για τέταρτο συνεχόμενο έτος δείχνει ότι η δημοσιονομική σταθερότητα έχει επιτευχθεί με διατηρήσιμο τρόπο. Αυτό είναι κρίσιμος παράγοντας δημιουργίας θετικών προσδοκιών και περιορισμού της αβεβαιότητας για την μελλοντική πορεία της οικονομίας και οδηγεί στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού επιτρέποντας την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές»./ibna