Θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών για τη Βόρεια Μακεδονία;

Θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών για τη Βόρεια Μακεδονία;

Λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου και της δέσμης διεύρυνσης της ΕΕ από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn, οι ηγέτες του κράτους στη Βόρεια Μακεδονία αναμένουν να λάβουν θετικά νέα.

Μια μέρα πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών θα αποτελέσει μια πολύ θετική ενθάρρυνση για τα Δυτικά Βαλκάνια, αποτρέποντας παράλληλα τυχόν ανεπιθύμητες επιρροές στην περιοχή.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Bujar Osmani, δήλωσε ότι αναμένει επίσης μια θετική έκθεση.

«Είμαστε μόνο λίγες ώρες από την πιο θετική αναφορά που είδαμε μέχρι τώρα. Το Σχέδιο 369 και το Σχέδιο 18 θα μας κάνουν υπερήφανους!», Έγραψε ο Osmani στο προφίλ του στο Facebook.

Εν τω μεταξύ, το Alsat, ένα τηλεοπτικό δίκτυο με βάση τα Σκόπια, αναφερόμενο σε διπλωματικές πηγές, ανέφερε ότι με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών για τη Βόρεια Μακεδονία.

Άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης μια θετική έκθεση μετά τις πρόσφατες επιτυχίες της χώρας στην εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών και της επίλυσης του ονοματολογικού με την Ελλάδα, της συμφωνίας που υπογράφηκε με τη Βουλγαρία και άλλων μεταρρυθμίσεων./ibna