Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κρατιέται από την εξουσία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κρατιέται από την εξουσία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αποκάλυψε την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να διεξαγάγει πρόωρες γενικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, προκειμένου να επιτραπεί η ομαλή ολοκλήρωση των πανελληνίων εξετάσεων στα σχολεία.

Η δήλωση προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, καθώς αναμενόταν ευρέως ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν στις 30 Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα για την Αλλαγή αντέδρασαν έντονα στην είδηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προσκολλάται στην εξουσία», προκειμένου να προχωρήσει σε διορισμούς στελεχών στο δικαστικό σώμα.

Ο Τζανακόπουλος δεν απέκλεισε αυτό το σενάριο, σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να διορίζει ανώτερα στελέχη στη δικαιοσύνη, δηλαδή έναν νέο πρόεδρο και εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου των οποίων οι θητεία λήγει στις 30 Ιουνίου. Η τελική απόφαση για το θέμα αυτό αναμένεται από την επιστροφή του πρωθυπουργού από την συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας συμβουλεύτηκε τον Υπουργό Παιδείας τη Δευτέρα, καθώς σκέφτεται πότε να καλέσει γενικές εκλογές. Αναφέρεται επίσης ότι ο Τσίπρας δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί, επιτρέποντας τον διορισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης.

Αντ ‘αυτού, πηγές υποδηλώνουν ότι μόνο ο υπουργός Εσωτερικών θα αλλάξει, προκειμένου να προετοιμάσει και να επιβλέπει τις επερχόμενες γενικές εκλογές, ενώ μπορούν επίσης να γίνουν και άλλες μικρές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Θα διοριστεί επίσης νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αφού κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές της περασμένης Κυριακής με διαφορά 9,4 μονάδων, η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποίησε την κυβέρνηση Τσίπρα να μην λάβει καμία απόφαση κατά την προετοιμασία των εκλογών που συνεπάγεται μελλοντική δέσμευση.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε στον Alpha σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου, για να ζητήσει πρόωρες εκλογές, αντί για τις 2 Ιουνίου, όπως είχε προηγουμένως δηλώσει δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας./ibna