Οι προκλήσεις του Μαυροβουνίου μετά τις Ευρωεκλογές

Οι προκλήσεις του Μαυροβουνίου μετά τις Ευρωεκλογές

Η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσε να «δυσκολέψει» την επικοινωνία του Μαυροβουνίου με τις ευρωπαϊκές δομές, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος της χώρας Momčilo Radulović. Όπως είπε οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει τώρα να χτυπήσουν περισσότερες πόρτες, καθώς η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαφοροποιηθεί.

Τα τελικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνουν ότι οι πρώτες θέσεις στο θεσμικό αυτό όργανο διατηρήθηκαν από τα παραδοσιακά κόμματα του ΕΛΚ, αλλά υπέστησαν σοβαρή απώλεια του αριθμού των εδρών τους στο κοινοβούλιο. Οι Φιλελεύθεροι σημείωσαν σημαντική άνοδο, μαζί με τους δεξιούς στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν έχουν επιφέρει “τεκτονικές” αλλαγές, αλλά η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή έχει υποστεί σημαντική ανασύνθεση. Τα θετικά νέα είναι η σημαντική αύξηση του ποσοστού των ψηφοφόρων, γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες της Ε.Ε. ενδιαφέρονται και πάλι για το μέλλον της Ένωσης και για τη δική τους προοπτική, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί μέσω των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Βλέπουμε αυξανόμενη εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα και πτώση της εμπιστοσύνης στις παραδοσιακές και πιο συντηρητικές δομές του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών, γεγονός που αποτελεί μεγάλη προειδοποίηση για όλα τα κόμματα από αυτές τις ομάδες», δήλωσε ο Radulović στα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου.

Η απώλεια της πλειοψηφίας που κατείχαν τα παραδοσιακά κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα περιπλέξει την ήδη περίπλοκη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ. Ο Radulović θεωρεί ότι η άνοδος των ακροδεξιών ομάδων έχει προκαλέσει αντίρροπη δράση και κινητοποίηση των αριστερών, φιλελεύθερων και «πράσινων» δομών.

Όσον αφορά τη θέση του Μαυροβουνίου και τη διαδικασία διεύρυνσης, πιστεύει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν έφεραν τίποτε νέο.

«Όσον αφορά το Μαυροβούνιο, δεν είναι καλό ότι ο αριθμός των διευθύνσεων που δημιουργούν τις κύριες κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής αυξάνεται. Είχαμε μέχρι τώρα δύο κύριους παράγοντες που επηρέαζαν, και τώρα θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι, προερχόμενοι από διάφορες πολιτικές δομές που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μαυροβούνιο έχει μπροστά του το δύσκολο έργο να καθιερώσει επικοινωνία με δομές που δεν χρειαζόταν μέχρι τώρα.

Παράλληλα, ο Radulović πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές άφησαν ένα βαθύ ίχνος στις εσωτερικές πολιτικές σκηνές σε μια ολόκληρη σειρά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποτελέσματα, όπως είπε, είναι εκπληκτικά στην Κροατία και την αναζωογόνηση του SDP, με την ενίσχυση της ακροδεξιάς, αλλά ακόμα περισσότερο στην Ιταλία, όπου οι λαϊκιστές έχουν ενισχύσει περαιτέρω τις θέσεις τους.

«Το πιο σημαντικό πλήγμα υπέστη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, στην οποία οι εθνικιστικοί κύκλοι κατόρθωσαν να επιβάλουν ένα δημόσιο λόγο-τιμωρίας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι νέες εκλογές που ανακοινώθηκαν από τον Τσίπρα θα δείξουν εάν οι Έλληνες θα κάνουν ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας ορθολογικής κατανόησης και μιας πολιτικής βασισμένης στις ευρωπαϊκές αξίες ή θα ξεπεράσουν τον ακατέργαστο εθνικισμό», πρόσθεσε ο Radulović./ibna