Εν αναμονή της έκθεσης προόδου της ΕΕ στα Σκόπια

Εν αναμονή της έκθεσης προόδου της ΕΕ στα Σκόπια

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Johannes Hahn θα παρουσιάσει την Τετάρτη τη δέσμη για τη διεύρυνση της ΕΕ, η οποία αποτελείται από τις εκθέσεις προόδου που αφορούν τις υποψήφιες χώρες και την πρόταση να δοθεί στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Αν και οι αρχές των Σκοπίων είχαν δηλώσει ότι κατάφεραν να δουν ένα προσχέδιο έκθεσης για τη Βόρεια Μακεδονία, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί λεπτομέρειες. Ωστόσο, ο Hahn είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ωστόσο, η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών θα ληφθεί στις 18 Ιουνίου στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov αναμένει θετική απάντηση από τις Βρυξέλλες.

«Η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να πάρει το πράσινο φως από την ΕΕ και να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες φέτος. Οι Βρυξέλλες πρέπει να αναγνωρίσουν την επιτυχία μας, διαφορετικά θα κινδύνευαν να χάσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια και θα ενίσχυαν τους αντιπάλους στην περιοχή», δήλωσε ο Dimitrov στους Financial Times.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στα Σκόπια δήλωσε χθες ότι εναπόκειται πλέον στις χώρες μέλη να αποφασίσουν εάν η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.

«Είμαι αισιόδοξος παρά την προστιθέμενη παρουσία ευρωσκεπτικών κομμάτων στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, αυτό δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πολιτική διεύρυνσης», δήλωσε ο Zbogar./ibna