Κύμα συλλήψεων στο Κοσσυφοπέδιο – ένταση στο βορρά

Κύμα συλλήψεων στο Κοσσυφοπέδιο – ένταση στο βορρά

Η αστυνομία στο Κοσσυφοπέδιο προχώρησε σε συλλήψεις πολλών αξιωματούχων της αστυνομίας και από πολλά άτομα στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που οργανώθηκε σε πολλά μέρη της χώρας. Η αστυνομία αντιμετώπισε αντιστάσεις στο βορρά, ο οποίος κατοικείται από σερβική πλειοψηφία και αυτό οδήγησε στον τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Η αστυνομία ενημέρωσε σε δελτίο Τύπου ότι αυτή η επιχείρηση αποσκοπούσε στη σύλληψη πολλών αξιωματούχων της αστυνομίας και ατόμων κατηγορουμένων για λαθρεμπόριο, κακομεταχείριση, δωροδοκία κλπ.

Εν τω μεταξύ, μετά την επιχείρηση, ομάδες Σέρβων βγήκαν στους δρόμους, ενώ οι αρχές στο Βελιγράδι δήλωσαν ότι η επιχείρηση είχε ως στόχο τον εκφοβισμό του σερβικού πληθυσμού.

Τα ΜΜΕ στο Βελιγράδι ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Aleksandar Vucic έθεσε σε επιφυλακή τον στρατό και την αστυνομία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προκειμένου να «σταματήσει την Πρίστινα».

KFOR: Η επιχειρήσεις στο Βορρά δεν έχουν στόχο τους Σέρβους

Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση, η KFOR ενημερώνει ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου διεξάγει αστυνομική επιχείρηση σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο, μετά από εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το δικαστήριο της Πρίστινα σε σχέση με έρευνα σχετικά με τη διαφθορά. Η KFOR επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση και ότι δεν έχει αναπτυχθεί καμία δύναμη ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου ή οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική δύναμη στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Λόγω της πολιτικής ευαισθησίας της στιγμής, ο διοικητής KFOR καλεί όλα τα μέρη να αντιμετωπίσουν τις διαφορές ειρηνικά και υπεύθυνα, χωρίς καμία χρήση βίας. Οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Η KFOR συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να παρέμβει, εφόσον της ζητηθεί ως τρίτος, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια για όλες τις κοινότητες σύμφωνα με την εντολή της στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Thaci απαντά στον Vucic

Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, ο Hashim Thaci αντέδρασε μετά τις δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vucic, θεωρώντας τις ως λαϊκίστικες. Είπε ότι ο Vucic ξέρει ότι δεν μπορεί να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας ότι τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου και της FSK βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

«Είναι μια λαϊκίστικη διακήρυξη που στοχεύει να προσελκύσει την προσοχή της κοινής γνώμης στη Σερβία. Ο Σέρβος πρόεδρος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο. Το γνωρίζει, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου και η FSK είναι σε κατάσταση επιφυλακής. Οι λαϊκίστικες δηλώσεις δεν λειτουργούν ως απειλές για πόλεμο», δήλωσε ο Thaci.

Ο Pacolli καλεί τη Σερβία να μην καταχραστεί πολιτικά την επιχείρηση της αστυνομίας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Behgjet Pacolli, αντέδρασε επίσης μετά την επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Καλώ τη Σερβία να μην καταχραστεί πολιτικά μια κανονική αστυνομική επιχείρηση. Τους καλώ να υποστηρίξουν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και να μην της αντιταχθούν. Αυτό που έχει σημασία είναι η ευημερία όλων των κοινοτήτων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Pacolli./ibna