Επιχείρηση προσέγγισης των απογοητευμένων ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση προσέγγισης των απογοητευμένων ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στους απογοητευμένους ψηφοφόρους που απείχαν από τις ευρωεκλογές και εκείνους που εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους στην κυβερνητική πολιτική ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα της αριστεράς απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καλύψει την διαφορά από τη Ν.Δ. στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της 26ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε σχεδόν 1.400.000 ψήφους, 600.000 λιγότερες από τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη δεν ξεπέρασε το 60% σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που άγγιξε το “ταβάνι” της, με την συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων να ξεπερνάει το 80%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το κυβερνητικό και το κομματικό επιτελείο εκτιμά ότι εάν στις εθνικές εκλογές- που κλειδώνουν όπως όλα δείχνουν στις 7 Ιουλίου- ο ΣΥΡΙΖΑ αυξήσει την συσπείρωση του, η διαφορά των 9.5 μονάδων των ευρωεκλογών, θα καλυφθεί. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι ο επαναπατρισμός των απογοητευμένων ψηφοφόρων αλλά και η προσπάθεια προσέγγισης ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που δεν επιθυμούν την στήριξη σε μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή όπως τονίζουν στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε περίπου 1.800.000 ψήφους, σχεδόν 100.000 περισσότερες από τον Ιανουάριο του 2015 που είχε γνωρίσει συντριπτική ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν μπορεί να ανέβει η εκλογική δύναμη της Ν.Δ.”, σχολίαζαν χθες κομματικά στελέχη και αναλυτές, υπογραμμίζοντας την δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει σημαντικά την διαφορά

Τσίπρας σε υπουργούς και στελέχη: Γυρίστε στην κοινωνία

Από την έκτακτη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της εκλογικής επιτροπής της προοδευτικής συμμαχίας που συγκλήθηκε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη του κόμματος, υπουργούς και βουλευτές να επικεντρώσουν στην κοινωνική δουλειά, να γυρίσουν στις περιφέρειες τους και να μιλήσουν με τους πολίτες προκειμένου να ξαναπιάσουν το νήμα της επαφής του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία.

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ αναλύουν τις αιτίες της ήττας, προτάσσοντας ωστόσο την ανάγκη ανασύνταξης και συστράτευσης για την ανατροπή της στις εθνικές κάλπες. Εκεί, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, τα διλήμματα τίθενται καθαρά, χωρίς την “ευκολία” της χαλαρής ή και τιμωρητικής ψήφου των ευρωεκλογών όπου δεν κρίνεται η διακυβέρνηση.

“Με μια προοδευτική κυβέρνηση με στήριξη της κοινωνίας ή κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ακροδεξιούς υπουργούς και νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα λιτότητας και λογικής ΔΝΤ”, είναι το κεντρικό δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα δηλώσεις σήμερα στελεχών της Ν.Δ. και του Κεντρικού Τραπεζίτη, για την ανάγκη ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων με ιδιωτικοποίηση αλλά και η ασάφεια ως προς το εάν θα διατηρηθούν τα θετικά μέτρα και οι 120 δόσεις, ενισχύουν το αφήγημα της κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη./ibna