Ποινή φυλάκισης 6 ετών στη Βουλγαρία σε διακινητή για τον πνιγμό έξι Ιρακινών στο Δούναβη

Ποινή φυλάκισης 6 ετών στη Βουλγαρία σε διακινητή για τον πνιγμό έξι Ιρακινών στο Δούναβη

Λαθρέμπορος μεταναστών καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών από βουλγαρικό δικαστήριο για την πρόκληση θανάτου από πνιγμό έξι Ιρακινών, προσπαθώντας να τους μεταφέρει από τη Βουλγαρία στη Ρουμανία μέσο του Δούναβη, σε ακατάλληλο σκάφος.

Ο διακινητής μεταναστών, ο οποίος προσδιορίστηκε σε δήλωση της Βουλγαρικής Εισαγγελίας της 28ης Μαΐου μόνο με τα αρχικά του SM, παραδέχτηκε την ενοχή του.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2016 και οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του διακινητή ανθρώπων υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019.

Η δήλωση του Γραφείου του Εισαγγελέα ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2016, αρκετές οικογένειες ιρακινών πολιτών έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη, σχεδιάζοντας να διασχίσουν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με τελικό προορισμό τη Γερμανία. Η ομάδα αριθμούσε 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.

Η ομάδα έφτασε στο χωριό Bukovets στη συνοικία Vidin της Βουλγαρίας, όπου φιλοξενούνταν σε ένα σπίτι, διαμένοντας  εκεί 10 ημέρες περιμένοντας για μια κατάλληλη στιγμή για να μεταφερθούν μέσω του Δούναβη στη Ρουμανία.

Το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην όχθη του ποταμού κοντά σε δύο χωριά της περιοχής Μοντάνα. Ο “SM” περίμενε εκεί, με μια βάρκα που είχε κατασκευάσει ο ίδιος και η οποία τροφοδοτούνταν με κινητήρα πέντε ίππων.

Ο “SM”, ο οποίος δεν διέθετε την απαραίτητη άδεια πλοιαρίου, είπε στους πρόσφυγες να επιβιβαστούν στο σκάφος, αν και ο αριθμός τους υπερέβαινε τη χωρητικότητα των επιβατών. Το σκάφος αντιμετώπισε δυσκολίες καθώς ο κινητήρας του σταμάτησε να λειτουργεί  λόγω εμπλοκής σε δίχτυα αλιείας.

Λόγω αυτού που περιέγραψε ο εισαγγελέας ως ανικανότητα του SM, το σκάφος έγειρε, άρχισε να γεμίζει με νερό και να βυθίζεται, με τους επιβάτες να πέφτουν στον ποταμό. Εκείνη τη στιγμή, μια άλλη βάρκα, αγνώστου πρόσωπο, κατόρθωσε να βγάλει τρεις από τους επιβάτες από το νερό και να τους αποβιβάσει στο νησί Dobrina. Ένας άλλος επίσης διασώθηκε. Οι υπόλοιποι έξι χάθηκαν κάτω από τα νερά του ποταμού.

Ο SM επέστρεψε στη βουλγαρική ακτή και εκείνη τη νύχτα πήγε στη Σερβία και από εκεί μετέβη στην Ισπανία για να μείνει σε ένα φίλο του.

Στο νησί, οι επιβάτες που επέζησαν άρχισαν να φωνάζουν για βοήθεια, μέχρι που τους άκουσε ένας ψαράς που περνούσε από εκεί.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, αμέσως ξεκίνησαν προδικαστικές διαδικασίες.

Τις επόμενες ημέρες εντοπίστηκαν πέντε σώματα σε διαφορετικά μέρη, τρία παιδιά και δύο νέοι άνδρες, οι οποίοι εντοπίστηκαν από συγγενείς. Το πτώμα της δίχρονης κόρης μιας από τις οικογένειες των μεταναστών δεν είχε βρεθεί μέχρι το τέλος της προδικαστικής έρευνας, σύμφωνα με τη δήλωση./ibna