Η τσέχικη CEZ «αφήνει» Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Τουρκία

Η τσέχικη CEZ «αφήνει» Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Τουρκία

Τα σχέδια για απόσυρση του τσέχικου ενεργειακού ομίλου CEZ από την Ανατολική Ευρώπη και ειδικότερα από την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Πολωνία και την Τουρκία, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Daniel Benes, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης της χώρας.

«Σκεφτόμαστε να εγκαταλείψουμε την Βουλγαρία μέσα στα επόμενα χρόνια», αναφέρει η καθημερινή οικονομική εφημερίδα Hospodarske Noviny, επικαλούμενη τις δηλώσεις του ίδιου.

Ειδικότερα, ο όμιλος φαίνεται πως με βάση την νέα του στρατηγική σχεδιάζει να εστιάσει τις δραστηριότητες του στην εγχώρια αγορά της Τσεχίας, μια αγορά που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τον όμιλο.

«Εξετάζουμε επίσης – όπως πρόσθεσε- να αποσυρθούμε από την Ρουμανία και την Τουρκία, καθώς και την Πολωνία όπου έχουμε δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα, ως μέρος των προσπαθειών του ομίλου να περιορίσει το ανθρακικό του αποτύπωμα και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την εξέλιξη αυτή, παραπέμποντας στην συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων τον επόμενο μήνα, όπου και θα συζητηθεί εκτενώς η στρατηγική του ομίλου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι μέτοχοι της CEZ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την στρατηγική του ομίλου στην Ανατολική Ευρώπη και ισχυρίζονται ότι δεν διασφαλίζονται κερδοφόρα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα σε οικονομίες όπως αυτές της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει παρουσία στην Βουλγαρία από το 2005, όταν και ανέλαβε την κρατική εταιρεία διανομής Electrica Oltenia.

Σήμερα, εξυπηρετεί πάνω από 3.5 εκατομμύρια πελάτες σε τοπικό επίπεδο μέσω εννέα εταιρειών: Distributie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development και TMK Hydroenergy Power./ibna