Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν από τις ΗΠΑ για τις συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν από τις ΗΠΑ για τις συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Ο Αντιπρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου, με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, Damon Wilson, μαζί με μια αμερικανική αντιπροσωπεία, επισκέπτεται το Κοσσυφοπέδιο όπου συναντήθηκε με αρκετούς αξιωματούχους.

Ο Γουίλσον δήλωσε ότι «οι συνομιλίες μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου είναι το επίκεντρο αυτών των συναντήσεων μαζί με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για ένα λαμπρό μέλλον για το Κοσσυφοπέδιο».

Μετά τη συνάντησή του με τον Wilson, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, δήλωσε ότι η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας μπορεί να έχει συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και κατά την άποψή του θα επιτρέψει την ενδυνάμωση αντιευρωπαϊκών στοιχείων.

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός Ramush Haradinaj είπε ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να επιτύχει ειρηνική συμφωνία με τη Σερβία, αλλά χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα ή να απειλείται η επικράτειά του».

«Ο τελικός στόχος της χώρας μας είναι να εδραιώσει το κράτος και η αμερικανική υποστήριξη παραμένει ζωτικής σημασίας σε αυτόν τον δρόμο», έγραψε μετά από συνάντηση που είχε με τον Wilson.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η έλλειψη συμβιβασμού μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα έχει σοβαρές συνέπειες και για τις δύο πλευρές, ενώ οι Σέρβοι πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε «γλυκά ψέματα και την πικρή αλήθεια».

Κατά τη διάρκεια της δίωρης ομιλίας του στο Σερβικό κοινοβούλιο, ο Vucic δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιό του για τις συνομιλίες με το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο φέτος σημάδεψε την 11η επέτειο της ανεξαρτησίας, την οποία συνεχίζει να αμφισβητεί το Βελιγράδι.

Παρουσιάζοντας έκθεση σχετικά με τις συνομιλίες που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα με το Κοσσυφοπέδιο, ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει χαθεί και ότι άλλοι θα πρέπει να κατηγορηθούν γι ‘αυτό. /ibna