Η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τον λόγο του Vucic στο κοινοβούλιο για την «πικρή αλήθεια για το Κοσσυφοπέδιο»

Η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τον λόγο του Vucic στο κοινοβούλιο για την «πικρή αλήθεια για το Κοσσυφοπέδιο»

«Έχει έρθει ανοιχτά η ώρα να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα γλυκό ψέμα και την πικρή αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή», δήλωσε ο Πρόεδρος Aleksandar Vucic, παρουσιάζοντας την έκθεσή του για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετοχίτσα στο Κοινοβούλιο.

Ο Vucic ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας ήταν «πολύ σημαντικές επειδή κατορθώσαμε να ξαναβάλουμε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και της Μετοχίτσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Θα πετύχουμε περισσότερα από όσα είχαμε και είμαι απολύτως πεπεισμένος γι ‘αυτό», συνέχισε χωρίς να είναι πιο συγκεκριμένος.

Ταυτόχρονα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν  αυτή την ειδική σύσκεψη για το Κοσσυφοπέδιο. Πριν ακόμα αυτή πραγματοποιηθεί δήλωσαν ότι θα ήταν μια «φάρσα», μια «σαπουνόπερα» και «ψυχολογικό δράμα».

Ο Vucic επέμεινε ότι «πρέπει να δοθεί η απάντηση σε μια σημαντική ερώτηση: σε τι πιστεύουμε; Σε ένα ψέμα ή την αλήθεια;”. “Χωρίς αυτό δεν θα γνωρίζουμε τι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε. Πού βρίσκονται τα όρια της χώρας μας και τα όνειρά μας, καθώς και η πραγματικότητά μας».

«Χωρίς αυτό δεν θα ξέρουμε πού είναι το Κοσσυφοπέδιο, όπου βρίσκεται η Μετοχίτσα, ποιος κυβερνά σε αυτά? Πού είμαστε εμείς οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και στη Μετοχίτσα», συνέχισε.

“Αν δεν αλλάξουμε κάτι, στα δυτικά Βαλκάνια οι Αλβανοί θα είναι διπλάσιοι από εμάς το 2020”, δήλωσε ο Vucic.

Ο πρόεδρος δεν διευκρίνισε για το είδος της αλλαγής που ισχυρίζεται ότι επιδιώκει.

Αναφέρθηκε επίσης στις ξένες πιέσεις στην κυβέρνησή του. “Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στην Πρίστινα να μην προχωρήσει στη δημιουργία μιας κοινότητας Σερβικών Δήμων, εδώ και έξι χρόνια. Και αυτή ήταν η μόνη υποχρέωση των Αλβανών σύμφωνα με τη Συμφωνία των Βρυξελλών “, ανέφερε ο Vucic για τις αρχές της Πρίστινα.

Ο Σέρβος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δεν μπορούσαν να πείσουν τους “Αλβανούς” να καταργήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές σερβικών προϊόντων. «Επειδή (οι Αλβανοί) απολαμβάνουν την προστασία κάποιου πιο ισχυρού».

«Κάποιος», όπως είπε ο Vucic, από τη διεθνή κοινότητα θέλει να αναγκάσει τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, μια ψυχροπολεμική κατάσταση δεν μπορεί να αποτελέσει μακρόχρονη λύση επειδή οι «Αλβανοί» την αποκηρύξουν.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέμεναν εκ των προτέρων ότι η ομιλία του Vucic θα ήταν «φάρσα».

Η Marinika Tepic από τη Συμμαχία για τη Σερβία δήλωσε ότι ο Vucic θα προσπαθήσει να κατηγορήσει την «αντιπολίτευση και το έθνος» για το φερόμενο “φιάσκο” του σε σχέση με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

“Δεν θέλουμε να πάρουμε μέρος σε αυτό”, δήλωσε η Tepic./ibna