Β-Ε και Σερβία εξετάζουν κοινά αντίμετρα κατά του Κοσσυφοπεδίου

Β-Ε και Σερβία εξετάζουν κοινά αντίμετρα κατά του Κοσσυφοπεδίου

Οι Υπουργοί Εμπορίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της Σερβίας, Mirko Šarović και Rasim Ljajić, συναντήθηκαν στο Σεράγεβο για να συζητήσουν κοινά αντίμετρα εναντίον του Κοσσυφοπεδίου, έξι μήνες μετά την επιβολή δασμών 100% στις εισαγωγές αγαθών από τις δύο χώρες.

Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Β-Ε, Mirko Šarović , δήλωσε ότι έχουν περάσει έξι μήνες από την εισαγωγή τωντελωνειακών φόρων από το Κοσσυφοπέδιο και ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην κατάργησή του.

«Συζητήσαμε για περαιτέρω βήματα και τη δυνατότητα συντονισμού ορισμένων ενεργειών με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζονται τα μέτρα που εισάγουν διακρίσεις στο ίδιο πεδίο εφαρμογής και με τον ίδιο τρόπο και στις δύο χώρες», δήλωσε ο Šarović μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξαγωγές από τη Β-Ε στο Κοσσυφοπέδιο μειώθηκαν δραματικά τους τελευταίους έξι μήνες, ειδικά κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019.

«Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες, η Β-Ε εξήγαγε εμπορεύματα αξίας μόλις 500 χιλιάδων ευρώ, ενώ κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018 το ποσό αυτό ήταν υψηλότερο κατά 19 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δείχνει πτώση των εξαγωγών κατά 97%. Συνολικά, η Β-Ε εξήγαγε λιγότερα αγαθά αξίας 27 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει κανένας προμηθευτής από τη Β-Ε που να μπορεί να εξάγει υπό τέτοιες συνθήκες», σημείωσε ο Šarović.

Παράλληλα, τόνισε ότι μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, και οι δύο χώρες πρέπει να αναλάβουν αξιόπιστες ενέργειες.

«Θα εξετάσουμε τη δυνατότητα θέσπισης αντιμέτρων στο Κοσσυφοπέδιο και ζητήσαμε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εργαστεί για την επείγουσα μεταρρύθμιση της περιφερειακής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών. Η CEFTA βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση της μέχρι στιγμής», κατέληξε ο Šarović.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας της Σερβίας, Rasim Ljajić, δήλωσε ότι οι δασμοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν προκαλέσει μεγάλες οικονομικές και πολιτικές ζημίες.

«Οικονομική ζημιά για τη Β-Ε και τη Σερβία και πολιτική για ολόκληρη την περιοχή. Η πώληση αγαθών στο Κοσσυφοπέδιο έχει σταματήσει. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκληθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη Σερβία και τώρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι δεν μπορούν να βρουν εναλλακτική αγορά», ανέφερε.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι οικονομίες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της Σερβίας θα χάσουν το μερίδιο τους από την αγορά στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς άλλοι παίκτες έχουν προσχωρήσει.

«Η Αλβανία αύξησε τις εξαγωγές κατά 100% στο Κοσσυφοπέδιο, η Σλοβενία ​​κατά 54%, η Κροατία κατά 78%. Αυτό από μόνο του λέει ότι οι γειτονικές χώρες έχουν επωφεληθεί από αυτήν την κατάσταση. Το Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο, είναι επίσης μεγάλος ηττημένος επειδή πληρώνει για ακριβότερα αγαθά», δήλωσε ο Ljajić.

Ο Ljajić επεσήμανε ότι από τις 21 Νοεμβρίου, όταν και επιβλήθηκαν οι φόροι, έως και τις 21 Μαΐου, η Σερβία παρέδωσε στο Κοσσυφοπέδιο αγαθά αξίας 189,5 εκατομμυρίων ευρώ λιγότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 80%. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως είπε, ότι οι ζημίες υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι θα επιδιώξουν τρόπους περαιτέρω συνεργασίας.

Τέλος, οι δύο υπουργοί χρησιμοποίησαν τη συνάντηση για να συζητήσουν τις εμπορικές σχέσεις και τα θέματα συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης της Τουρκίας, της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης./ΙΒΝΑ