Το κυβερνών κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία διαλύει την κομματική του επιτροπή, εν αναμονή περαιτέρω αλλαγών

Το κυβερνών κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία διαλύει την κομματική του επιτροπή, εν αναμονή περαιτέρω αλλαγών

Το κυβερνών κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας, το SDSM (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση), αποφάσισε να απολύσει ολόκληρη την ηγεσία της κομματικής επιτροπής ως μέρος των αλλαγών που είχε προηγουμένως ανακοινώσει ο αρχηγός και πρωθυπουργός της, Zoran Zaev.

«Υποσχεθήκαμε αλλαγές και πραγματοποιούμε αλλαγές. Το SDSM έδειξε αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες. Ολόκληρη η κομματικής επιτροπή έχει απολυθεί, ενώ αναμένεται να γίνουν και αλλαγές στην κυβέρνηση», ανέφερε ο Zaev.

Ο Lupco Nikolovski είναι ο νέος γραμματέας του SDSM. Αντικαθιστά τον Aleksandar Kiracoski σε αυτή τη θέση. Ο Nikolovski θα παραιτηθεί επίσης από υπουργός γεωργίας.

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του SDSM, Zoran Zaev, δήλωσε ότι θα απολύσει όλους εκείνους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Έκανε αυτή την υπόσχεση μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου το κόμμα του πέτυχε μία ισχνή νίκη απέναντι στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE.

Ο Zaev δήλωσε την Κυριακή ότι θα γίνει ανασχηματισμός στις αρχές Ιουνίου και οι αλλαγές θα επηρεάσουν το ένα τρίτο του υπουργικού συμβουλίου.

Από την άλλη πλευρά, το VMRO-DPMNE ισχυρίζεται ότι αυτή η απόφαση δεν λύνει τίποτα, καλώντας τον Zoran Zaev να αποχωρήσει και αυτός./ibna