Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ελπιδοφόρα για το Κοσσυφοπέδιο και τα Βαλκάνια

Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ελπιδοφόρα για το Κοσσυφοπέδιο και τα Βαλκάνια

Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι καλά νέα για το Κοσσυφοπέδιο και άλλες χώρες της περιοχής που επιδιώκουν την ένταξη στην ΕΕ.

Το ΕΛΚ και το ΣΑΔ θα παραμείνουν οι κύριοι πολιτικοί συνασπισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι φιλελεύθεροι του Κόμματος των Πρασίνων έχουν πάει επίσης αρκετά καλά.

Ο εμπειρογνώμονας των πολιτικών υποθέσεων, Artan Murati, λέει ότι με αυτά τα αποτελέσματα, τα ακροδεξιά κόμματα δεν θα παίξουν τόσο μεγάλο ρόλο στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τα καλά νέα είναι ότι δεν θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζουμε αντι-ΕΕ χώρες, οι οποίες είναι αντίθετες με την επέκταση της ΕΕ. Στο χειρότερο σενάριο, το Κοσσυφοπέδιο θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει μια σύγχυση της πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζεται από τα παραδοσιακά κόμματά της. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχει ελπίδα. Φιλελεύθεροι και πράσινοι υποστηρίζουν το Κοσσυφοπέδιο και τα Βαλκάνια γενικά», λέει ο Murati.

Ο βουλευτής του Κοσσυφοπεδίου Ilir Deda λέει ότι με τα άριστα αποτελέσματα που έχουν αποκτήσει οι πράσινοι και οι φιλελεύθεροι δημοκράτες, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει τώρα να είναι πιο συγκεκριμένη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να κάνει μια σοβαρή προσφορά για τη διεύρυνσή της με τις χώρες της περιοχής.

Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει 173 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν 147 έδρες, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και οι Δημοκρατικοί μαζί με τη La Republique en Marche του Macron θα έχουν 102 έδρες, οι πράσινοι θα έχουν 71 έδρες, οι συντηρητικοί και οι μεταρρυθμιστές θα έχουν 58 έδρες, Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (Συμμαχία Σαλβίνι) θα έχει 57 έδρες, η Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας θα έχει 56 έδρες, η Ενωμένη Αριστερά/Σκανδιναβική Πράσινη Αριστερά της Ευρώπης θα έχει 42 έδρες./ibna