Έντονος προβληματισμός και επιχείρηση ανασύνταξης στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την μεγάλη ήττα

Έντονος προβληματισμός και επιχείρηση ανασύνταξης στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την μεγάλη ήττα

Ραγδαίες εξελίξεις φέρνει στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές ευρωεκλογές.  Η προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, πιθανότατα στις 30 Ιουνίου, βρίσκει το στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη απολύτως ικανοποιημένο να θέτει τον πήχη στην αυτοδυναμία.

Στην αντίπερα όχθη η επόμενη μέρα βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ σε έντονο προβληματισμό και απογοήτευση καθώς όπως υπογραμμίζουν σήμερα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος η ήττα με 9.5 σχεδόν μονάδες ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη. “Είναι καθαρή ήττα, δεν περιμέναμε αυτή την διαφορά. Συνεχίζουμε όμως τη μάχη, δεν θα πετάξουμε λευκή πετσέτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι παρά το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που εξάγουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται και παγιώνεται στο πολιτικό σύστημα ως ο ένας από τους δυο πολιτικούς πόλους εκφράζοντας το μεγαλύτερο μέρος του αριστερού και προοδευτικού χώρου.

“Πυρετός” συσκέψεων και ομιλία Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή

Στο μεταξύ, σειρά συσκέψεων είναι σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας και βγάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα καθώς και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη στο πρωθυπουργικό γραφείο ενώ το απόγευμα συγκαλείται σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής και της εκλογικής επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναμένεται να τοποθετηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μια σύσκεψη που εκκινεί την προσπάθεια άμεσης ανασύνταξης για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δώσει με αξιώσεις την μάχη των εθνικών εκλογών στο τέλος του Ιουνίου. Κάλπες στις οποίες θα ενταθεί και θα υπογραμμιστεί το δίλημμα εάν οι πολίτες θα επιλέξουν την πορεία της Ελλάδας προς τα μπρος με εφαρμογή των θετικών μέτρων ή την επιστροφή στην λιτότητα και στην συντήρηση.

Ρεαλιστικός στόχος μπροστά στις εθνικές εκλογές είναι η ανακοπή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης Ν.Δ και η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την ενίσχυση της συσπείρωσης του που άγγιξε μόλις το 60% στις ευρωεκλογές. Όπως εκτιμούν κομματικά στελέχη ο χαλαρός χαρακτήρας της ψήφου στις ευρωεκλογές και η διάθεση “τιμωρίας”της κυβέρνησης με ψήφο σε άλλα κόμματα, μπροστά στην εθνική κάλπη όπου διακυβεύεται η επόμενη τετραετία, αυτό θα αναστραφεί./ibna