Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Αμερικανικού Κογκρέσου: Θα υπάρξει πρόοδος για το εμπάργκο

Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Αμερικανικού Κογκρέσου: Θα υπάρξει πρόοδος για το εμπάργκο

Συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Λευκωσία

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του αμερικανικού Κογκρέσου κ. Eliot L. Engel. Μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν για τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ.

«Και οι δυο συμφωνούμε πως τα πράγματα προχωρούν κατά ένα θετικό τρόπο, και ότι έχουμε την ευκαιρία τώρα να έχουμε μια άνευ προηγουμένου εγγύτητα στους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών μας. Και θέλω να κάνω ό,τι μπορώ. Πάντα ήμουν υποστηρικτής της Κύπρου. Πάντα ήμουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και τώρα ως ο Πρόεδρος της θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σχέση μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ», είπε σχετικά.

Ερωτηθείς εάν η ενίσχυση αυτής της σχέσης αφορά και την άρση του εμπάργκο όπλων, ο κ.Engel είπε ότι «θα γίνουν διαπραγματεύσεις, θα γίνουν συζητήσεις και θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόοδος. Δεν είμαστε πλέον στη δεκαετία του 70 και πρέπει να αντικρίζουμε κάθε πρόβλημα με μια νέα προσέγγιση. Και είμαι υπέρ αυτού. Θεωρώ ότι έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε τις δυο χώρες μας πιο κοντά από ότι πριν και θέλω να είμαι μέρος αυτού. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό και για τις δυο χώρες».

«Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ και η Κύπρος έχουν πολλούς κοινούς στόχους που αφορούν τη δημοκρατία. Είμαι ενθουσιασμένος για τις προοπτικές συνεργασίας με την Κύπρο. Είμαι ενθουσιασμένος με τις προοπτικές συνεργασίας του συμμάχου μας Ισραήλ με την Κύπρο. Θεωρώ ότι έχουμε μια ευκαιρία για ειρήνη και συνεργασία όπως ποτέ άλλοτε».

Τέλος, ο κ. Engel είπε ότι τα δικαιώματα που έχει η Κύπρος στον τομέα της ενέργειας είναι, όπως ανέφερε, «συναρπαστικά»./ibna