Ο Turkish Stream θα φτάσει και στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ο Turkish Stream θα φτάσει και στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η Σερβία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το Βελιγράδι με την Banja Luka, την πρωτεύουσα της γειτονικής οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Antic.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Βελιγραδίου-Banja Luka θα ξεκινά από τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που κατασκευάζει η Σερβία από τα σύνορα με την Βουλγαρία έως τα σύνορα της με την Ουγγαρία, δηλαδή τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, όπως δήλωσε ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο YouTube της εκπομπής Novo Jutro του σερβικού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Pink.

«Σχεδιάζουμε να κάνουμε ένα λογικό επόμενο βήμα μετά από την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, την διασύνδεση Βελιγραδίου-Banja Luka, μέσω της Bijeljina, έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα επιτρέπει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη» σημείωσε ο Σέρβος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Milorad Dodik, δήλωσε ότι η Σερβική Δημοκρατία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον Turkish Stream και ότι θα συζητήσει το θέμα με την Gazprom στις 2 Ιουνίου.

«Νομίζω ότι θα είναι σκόπιμο οι αξιωματούχοι του Σαράγιεβο και της Ομοσπονδίας να συζητήσουν επίσης αυτό το θέμα για να ενισχύσουν την παροχή φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Βοσνία-Ερζεγοβίνη» δήλωσε ο Milorad Dodik.

Στην Σερβία, το έργο για την κατασκευή αγωγού από τα σύνορα με την Βουλγαρία στα σύνορα με την Ουγγαρία πραγματοποιείται από την Gastrans, με έδρα το Novi Sad, 100% θυγατρική εταιρεία της South Stream Serbia, που εδρεύει στην Ελβετία, σύμφωνα με στοιχεία από το εμπορικό μητρώο της Σερβίας.

Η Gazprom κατέχει το 51% στην South Stream Serbia, ενώ η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Σερβίας, Srbijagas, κατέχει το υπόλοιπο 49%, σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom./ibna