Ο Τσίπρας ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές

Ο Τσίπρας ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διενέργεια πρόωρων γενικών εκλογών, μετά το τέλος του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών την επόμενη Κυριακή.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόρροια από τις απανωτές ήττες που υπέστη και στις τρεις εκλογικές μάχες την Κυριακή, ευρωπαϊκή, περιφερειακή και δημοτική. Με πάνω από 70 τοις εκατό των ψήφων που μετρήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε το ΣΥΡΙΖΑ με πάνω από 9 πόντους στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Σχολιάζοντας τις εκλογές, ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τα αποτελέσματα των εκλογών. “Η δέσμευσή μας προς τον λαό είναι μέρος της δικής μου και της ψυχής του κόμματος”, είπε. “Το αποψινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει το σχέδιό μας να υποστηρίξουμε τους πολλούς και την πρόοδο που έχει σημειώσει η οικονομία μας”, πρόσθεσε. “Δεν θα τρέξω ούτε θα παραιτηθεί από τη μάχη για την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη […] που υπερασπίζεται το κακό και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θα πολεμήσουμε όπως κάνουμε πάντα».

Ο Τσίπρας ευχαρίστησε όλους τους υποψηφίους και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινές εκλογές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τα διλήμματα πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές. “Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι προς τα εμπρός, δύο επιλογές: ένας από τους πολλούς και αυτός της επιστροφής στο προηγούμενο καθεστώς λιτότητας […] και τα μέτρα που υποστηρίζει το ΔΝΤ”, ανέφερε.

Νωρίτερα, ο ηγέτης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Τσίπρα να προκηρύξει άμεσες γενικές εκλογές, μετά την «μεγάλη νίκη» του κόμματός του την Κυριακή. Σχολιάζοντας την τριπλή εκλογική μάχη, είπε ότι το αποτέλεσμα είναι σαφής απόρριψη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού. «Η Ελλάδα χρειάζεται νέα κυβέρνηση» είπε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «πρέπει να αναλάβει την ευθύνη» για την ήττα του κόμματός του.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία από Δευτέρα για να “πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες” ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κερδίσει τις φετινές γενικές εκλογές. Αφού ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την υποστήριξή τους, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον ελληνικό λαό να εμπιστευτεί την ηγεσία του, προκειμένου να επαναφέρει τη χώρα στη σωστή πορεία και να δώσει στους πολίτες μια καλύτερη ζωή από τώρα και στο εξής.

Σύμφωνα με τη ροή των επίσημων αποτελεσμάτων που συνέχισαν να ρέουν στις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, το κεντροαριστερό Κίνημα για την Αλλαγή φάνηκε να έρχεται στην τρίτη θέση, ακολουθούμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα και τη Χρυσή Αυγή.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι το κόμμα της δεξιάς Ελληνικής Λύσης με επικεφαλής τον Κυριάκο Βελόπουλο εκτιμάται ότι θα εκλέξει ένα μέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το κόμμα DiEM25 – με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ήταν επίσης κοντά στην εκλογή βουλευτή του ΕΚ.

Η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) δεν κατάφεραν να εκλέξει υποψήφιους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις τοπικές εκλογές

Στις περιφερειακές εκλογές, οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκαν την Κυριακή το βράδυ να έχουν κερδίσει μια θέση στον δεύτερο γύρο στη συντριπτική πλειονότητα των 13 περιφερειών της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που υποστηρίχθηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται κοντά στο να κερδίσουν σε 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, όπως η Αττική. Επιπλέον, στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας εξασφάλισε την επανεκλογή του με ευρύ περιθώριο την Κυριακή το βράδυ.

Οι δυο πρώτοι υποψήφιοι σε ψήφους την πρώτη Κυριακή που δεν συγκέντρωσαν το 51 τοις εκατό των ψήφων θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 2 Ιουνίου.

Στις δημοτικές εκλογές, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε νωρίς τη Δευτέρα ότι ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μπακογιάννης, έφτασε άνετα στον δεύτερο γύρο, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο. Στη Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, Νίκος Ταχιάος, έφτασε άνετα στον δεύτερο γύρο./ibna