Ευρωεκλογές Κύπρος: Κράτησε δυναμική ο ΔΗΣΥ, κοντά το ΑΚΕΛ και οι νέοι ευρωβουλευτές

Ευρωεκλογές Κύπρος: Κράτησε δυναμική ο ΔΗΣΥ, κοντά το ΑΚΕΛ και οι νέοι ευρωβουλευτές

Τα ποσοστά των κομμάτων, μέγας νικητής η αποχή και οι πρώτες δηλώσεις

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε ήπιο κλίμα και εν μέσω πολιτικού πολιτισμού διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν οι ευρωεκλογές στην Κύπρο. Τη νύχτα της καταμέτρησης των ψήφων, δεν σημειώθηκαν παρατράγουδα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαδικασία, κάτι που αναγνωρίστηκε από τα κόμματα και τους υποψηφίους. Στο δια ταύτα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός κράτησε την πρωτιά, ωστόσο δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 30% που ήταν ανεπίσημα ο στόχος του κόμματος, ενώ δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε το ΑΚΕΛ, που δεν κατάφερε με τη σειρά του να κεφαλαιοποιήσει την όποια κυβερνητική φθορά έχει σημειωθεί. Με χειροκροτήματα, πάντως, συνθήματα και επευφημίες από εκατοντάδες μέλη και ηγεσίες των κομμάτων τους, φίλους και συγγενείς των νεοεκλεγέντων και επανεκλεγέντων Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο  Ευρωκοινοβούλιο όπως και οι ηγεσίες των κομμάτων στα οποία ανήκουν, ανακηρύχθηκαν οι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου, Λουκάς Φουρλάς, Γιώργος Γεωργίου, Niyazi Kızılyürek, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης από τον Γενικό Έφορο Εκλογών Κύπρο Κυπριανού. Τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξασφάλισαν από μία έδρα στη πρώτη κατανομή εδρών και τη δεύτερη έδρα τους έκαστο κόμμα στη δεύτερη κατανομή εδρών. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που εξασφάλισαν από μία έδρα την πήραν στη δεύτερη κατανομή.

Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”, στη Λευκωσία, αμέσως μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα της Κυριακής 26  προς Δευτέρα 27 Μαΐου,  την ανακοίνωση των επισήμων τελικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών για την Κύπρο. Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την Υπηρεσία Εκλογών, επί συνόλου 641.181εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 288483 ποσοστό (44,99%). Η αποχή 352.698 ψηφοφόρων έφθασε το 55,01%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 280935 (97,38%), τα άκυρα 5510 (1,91%) και τα λευκά 2038 (0,71%).

Τι έλαβαν

Από τις έγκυρες ψήφους, ο ΔΗΣΥ πήρε 81539 ποσοστό 29,02% , το ΑΚΕΛ  77241 ποσοστό 27,49%, το ΔΗΚΟ  38756  (13.8%), η ΕΔΕΚ 29715 10,58%, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο 23167 (8,25, η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ) 10673 (3.8%), η Συμμαχία Πολιτών με τους Οικολόγους 9232 (3,29%) και το ΓΙΑΣΕΜΙ 4786 (1,7%). Το ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ εξασφάλισε 607 ψήφους, ποσοστό (0,22%), το ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΕΑΚ) 569 ψήφους ποσοστό 0,20% , το ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ 2208 ποσοστό 0,79%, η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΟΑΔ) 457 ψήφους 0,16%,το  ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΥΠΡΟΥ 170 ψήφους 0,06%. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, Μιχάλης Παρασκευά πήρε 1305  (0,46%),  Χρύσανθος Μαρδαπήττας 234 (0,08%)  και Χάρης Αριστείδου 276 (0,10%).

Οι δηλώσεις

Να μας απασχολήσει η αποχή, ευαρέσκεια για την αυξημένη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων και έκκληση για συνεργασία τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για τις Ευρωεκλογές. Στην ανακοίνωσή του ο ΠτΔ εκφράζει την ικανοποίηση του γιατί οι σημερινές εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα απόλυτου πολιτικού πολιτισμού, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους εργάστηκαν και έφεραν με απόλυτη επιτυχία σε πέρας την αποστολή τους. Ο Πρόεδρος συνεχάρη όσους εκ των υποψηφίων θα λάβουν την εντολή του λαού και εκφράζει βεβαιότητα ότι ενωμένοι θα εργαστούν για το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων πολιτών.

“Την ίδια στιγμή εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς όσους των πολιτών άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, δεν παύει όμως να είναι ανησυχητικό ότι μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας επέλεξαν την αποχή. Ένα φαινόμενο που  πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά σε κυπριακό και  ευρωπαϊκό επίπεδο”, αναφέρει. Σε ανοδική πορεία βρίσκεται το ΑΚΕΛ, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού θεωρώντας ότι επιτεύχθηκαν οι δύο στόχοι που έθεσε για τις Ευρωεκλογές και θέτοντας στόχο στις επόμενες εκλογές το ΑΚΕΛ να είναι πρώτο κόμμα. Στο σύνθημα του κόσμου «ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ, το κόμμα σου λαέ», ο κ. Κυπριανού απάντησε: «Ακριβώς αυτό που λέτε. Καταφέραμε και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να στείλουμε το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία». Αυτή την πορεία, ανέφερε, θα τη συνεχίσουν για το καλό της Κύπρου και του κυπριακού λαού. «Όσο και να μας πολεμούν, όσο και αν επιχειρούν να μας αφανίσουν, εσείς είσαστε το μέλλον».

Με αυτή τη νεολαία το ΑΚΕΛ θα είναι πάντοτε εδώ, ισχυρό, δυνατό, δύναμη για τον λαό, είπε ο ΓΓ του κόμματος. Ο αγώνας συνεχίζεται και από αύριο το πρωί θα ριχθούμε στη δουλειά, πρόσθεσε, για να προωθήσουμε τους στόχους μας στο Κυπριακό που είναι η λύση και η επανένωση και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όλοι Κύπρο, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να προσδοκούν μια καλύτερη ζωή.

Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη κόμμα εξουσίας να παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη έχοντας να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετώπισε ο τόπος μας και η κοινωνία μας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, επισημαίνοντας πως αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη νίκη για τον Δημοκρατικό Συναγερμό από το 2013. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ταυτόχρονα το κόμμα αναγνωρίζει ότι η κοινωνία έχει στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο προς την κυβερνητική παράταξη, αλλά συνολικά στο πολιτικό σύστημα της χώρας, σημειώνοντας πως η άνοδος του εθνικιστικού κόμματος, ακόμη και αν δεν έχει εκλέξει Ευρωβουλευτή, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει. “Θα πρέπει να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που `γεννούν` αυτό το φαινόμενο που δεν είναι μόνο τοπικό αλλά και πανευρωπαϊκό”, επεσήμανε./ibna