Ευρωεκλογές στην Κύπρο: Η ψήφος των Τουρκοκυπρίων και τα διλλήματα

Ευρωεκλογές στην Κύπρο: Η ψήφος των Τουρκοκυπρίων και τα διλλήματα

Αναμένονται ως και 8.000 Τουρκοκύπριοι βρέθηκαν στο επίκεντρο του πολιτικού λόγου

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Οι 8.000 Τουρκοκύπριοι που αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές στις οποίες συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένεται να είναι ο παράγοντας εκείνος που θα συζητηθεί κατά το πλείστο στις σημερινές εκλογές. Οι εν λόγω Τυρκοκύπριοι ψηφοφόροι αναμένεται να κινηθούν στις κάλπες υπέρ του ΑΚΕΛ και του υποψηφίου Niyazi Kızılyürek, οπότε από την άλλη πλευρά όλο το τελευταίο διάστημα η πλευρά του Δημοκρατικού Συναγερμού, που είναι το κυβερνών κόμμα, προσπάθησε να αποσαφηνίσει τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων υποψηφίων σε περίπτωση εκλογές. Τέθησαν έτσι στη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασία συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως το αν εκλεγεί Τουρκοκύπριος υποψήφιος εάν θα εργάζεται στην Ευρώπη για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή όχι και αν θα κινηθεί προς την άρση του λεγόμενου εμπάργκο των κατεχομένων. Στο δια ταύτα η προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο κινήθηκε επίσης πέριξ της εισβολής της Τουρκίας στην ΑΟΖ, αλλά και του μηνύματος που θα στείλει η Κύπρος ως χώρα-μέλος της ΕΕ, αυτές τις κρίσιμες ώρες λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ΑΟΖ, αν το 50% των ευρωβουλευτών της χώρας θα είναι αντίευρωπαϊστές.

Αναστασιάδης: Είναι υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε

Είναι υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε σε αυτές τις εκλογές, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του από το Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι σήμερα γιορτάζει η δημοκρατία και ότι θέλουμε να στείλουμε ισχυρό μήνυμα για ποια Ευρώπη θέλουμε: την Ευρώπη με κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή νομισματική πολιτική, πολιτική συνοχής και αλληλεγγύης και μια Ευρώπη με κοινά σύνορα.

Είναι υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε σε αυτές τις εκλογές, πρόσθεσε και χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι «όλο και περισσότερο οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της Ευρώπης».

Δεν είναι φαινόμενο της Κύπρου η αποχή, όπως πρόσθεσε και ότι ο ίδιος σε παρεμβάσεις του έχει αναφέρει τη σημασία που έχει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να είναι πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες.

Η έκκληση για συμμετοχή

Το σύνολο των Κύπριων πολιτικών αρχηγών ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα, τόνισαν την ανάγκη οι πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Τόσο για την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και για την Κύπρο, οι εκλογές αυτές έχουν ειδική βαρύτητα. Σήμερα είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής Κύπρου. «Είναι η στιγμή που όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να ζυγίσουμε τα οφέλη της συμμετοχής μας, αλλά και την ευθύνη της αποχής μας. Είναι λάθος να θεωρούμε τα οφέλη δεδομένα, και τους κινδύνους ανύπαρκτους. Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει πίσω. Δεν έχει την πολυτέλεια να ξαναμπεί στο περιθώριο. Ειδικά σήμερα που η χώρα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την Ευρώπη, πρέπει να είναι ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κύπρος ανήκει στις χώρες με σαφέστατο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δεν ανήκει στις χώρες που αντιμάχονται και πολεμούν την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου μετά που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. «Η ΕΕ καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας και είναι σημαντικό να δώσουμε και τη δική μας άποψη για την πορεία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε και στην Κύπρο και στην Ευρώπη», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «όλη αυτή την περίοδο μιλούσαμε εμείς. Σήμερα είναι η ώρα του κυρίαρχου λαού να εκφράσει τη δική του άποψη με τη ψήφο του. Εύχομαι και ελπίζω να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, διότι η ΕΕ καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας και είναι σημαντικό να δώσουμε και τη δική μας άποψη για την πορεία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε και στην Κύπρο και στην Ευρώπη».

«Σήμερα, μπορούμε όλοι μαζί να στείλουμε ένα μήνυμα: Ότι το μέλλον μας μπορεί να είναι ελεύθερο και δημοκρατικό. Μήνυμα ότι η αποτυχημένη πολιτική στο Κυπριακό, η αλαζονεία και η πολιτική κοροϊδία πρέπει να σταματήσουν. Μήνυμα για διεκδίκηση στο Κυπριακό, λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας και τιμωρία όσων ευθύνονται» είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος./ibna