Στο Μαυροβούνιο ο Zaev – Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών

Στο Μαυροβούνιο ο Zaev – Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών

Οι πρωθυπουργοί του Μαυροβουνίου και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Duško Marković και Zoran Zaev, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την κοινή σύνοδο των δύο κυβερνήσεων ότι οι δύο χώρες αποτελούν παράδειγμα στην περιοχή ως χώρες που διατηρούν σχέσεις αληθινής φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας.

«Πιστεύω ότι ο συνάδελφός μου Zaev θα συμφωνήσει όταν λέω ότι η σύνοδος που είχαμε ήταν επιτυχής. Όχι μόνο λόγω της αμοιβαίας φιλίας και της στενής σχέσης, αλλά και λόγω συγκεκριμένων συνομιλιών και προτάσεων που θα αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω συνεργασία. … Ως χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σαφώς τονίσει την αξία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη σημασία που έχει για τη γενική μεταρρύθμιση και τον μετασχηματισμό των κοινωνικών μας συστημάτων. Το Μαυροβούνιο ελπίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία σύντομα θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ένωση. Επιπλέον, είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας, όπως και στον τομέα της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης. … Ακριβώς όταν πρόκειται για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, το Μαυροβούνιο είναι πρόθυμο σε κάθε στάδιο να βοηθήσει και να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία για τους Μακεδόνες φίλους μας και να υποδεχτεί το 30ο Μέλος της Συμμαχίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Marković.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συνεχάρη τους πολίτες του Μαυροβουνίου για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και ευχαρίστησε για τη σπουδαία φιλοξενία, λέγοντας ότι αισθάνθηκε σαν στο σπίτι του.

«Χαίρομαι που όλα αυτά τα χρόνια ανεξαρτησίας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στο κοινό κράτος (Γιουγκοσλαβία), οι δύο χώρες ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα ειλικρινούς φιλίας, που διατηρούμε και χτίζουμε όλα αυτά τα χρόνια και τις δεκαετίες … Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο στην περίοδο αυτή μας δίνει μεγάλη υποστήριξη όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Το Μαυροβούνιο συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που επικύρωσαν το Πρωτόκολλο Προσχώρησης του ΝΑΤΟ, κάτι που ενθάρρυνε όλες τις άλλες χώρες να προβούν σε ταχεία επικύρωση. Το Μαυροβούνιο ήταν το πιο ενεργό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που εργαζόταν για μας σε όλα μας τα βήματα μέχρι την ένταξή του στη συμμαχία.

… Το Μαυροβούνιο είναι ένας από τους πρώτους φίλους μας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Marković και ο Πρόεδρος Μίλο Đukanović, ασκούν πιέσεις για εμάς σε όλες τις συναντήσεις και οι πληροφορίες έρχονται σε μας, ότι μετά από 14 χρόνια ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις. Είμαι ευγνώμων στον Πρωθυπουργό Marković και σε ολόκληρη την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, επειδή πραγματικά βοηθούν τη χώρα μας να αγωνιστεί για τη γη της. Οι πολίτες του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Αυτή η ειλικρινής φιλία πρέπει να δώσει μια σοβαρή και θετική αντίληψη στους πολίτες ότι έχουμε τεράστιες προοπτικές για όλους τους τύπους συνεργασίας. … Τη φιλία μεταξύ των χωρών μας πρέπει να τη θυμούνται και οι επόμενες γενιές. Φυσικά, δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα προχωρήσουμε. Έχουμε προοπτικές μπροστά μας. Στέλνω μηνύματα σε γειτονικές χώρες σχετικά με αυτή την όμορφη, ειλικρινή φιλία μεταξύ των χωρών μας, ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα μοντέλο και για άλλους. Εάν τα Δυτικά Βαλκάνια και η Βαλκανική Χερσόνησος συνεργάζονται καλύτερα, η Ευρώπη θα μας εκτιμήσει και θα μας σέβεται περισσότερο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Zaev.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή τεσσάρων διακρατικών συμφωνιών στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας, των εσωτερικών υποθέσεων και των ανταλλαγών και της προστασίας των διαβαθμισμένων πληροφοριών και δήλωσαν ότι συζήτησαν συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας στην κοινή συνεδρίαση, καθώς και στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πριν από τη σύνοδο./ΙΒΝΑ