Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία της χώρας

Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία της χώρας

Την πόρτα των εθνικών εκλογών ενδέχεται να ανοίξει το αποτέλεσμα της κάλπης την ερχόμενη Κυριακή, όπως άφησε να εννοηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη πριν την κρίσιμη μάχη, σήμερα το πρωί στην δημόσια τηλεόραση.

“Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά δεν είναι μια χαλαρή ψήφος”, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, οι πολίτες ψηφίζουν για πολιτικό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια.

“Εγώ δεν μπορώ να πω, δεν τρέχει τίποτε, ό,τι και αν ψηφίσετε”, είπε χαρακτηριστικά για να καταλήξει: “Ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης.  Αν την πάρω, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω (σ.σ. τα θετικά μέτρα). Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά”.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει το δίλημμα της κάλπης την οποία έχει χαρακτηρίσει ψήφο εμπιστοσύνης για την εφαρμογή των θετικών μέτρων και της πορείας της οικονομίας και της χώρας προς τα μπροστά ή ψήφο ακύρωσης των μέτρων και επιστροφής στις πολιτικές του ΔΝΤ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες να του δώσουν δύναμη για την επόμενη μέρα για να μην αμφισβητηθεί το σχέδιό του “από κανέναν Βέμπερ, Ρέγκλινγκ, τραπεζίτη”. Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ, μπαίνουμε σε μια συζήτηση που δεν ξέρω πού θα καταλήξει, σε μια περιπέτεια, υπογράμμισε.

Το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα της κάλπης, θετικό ή αρνητικό, για την κυβέρνηση να οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές εντός του Ιουνίου, με ανοιχτές ημερομηνίες τις 23 και τις 30 Ιουνίου, ο υπουργός επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρ. Βερναρδάκης.

Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ η αναμέτρηση θα είναι αμφίρροπη εκτιμώντας ότι οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν διαφορές της τάξης του 7% και του 8% θα διαψευστούν την Κυριακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο χθες και σήμερα δημοσιεύτηκαν δημοσκοπήσεις που βλέπουν την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο 8% και άλλες στο 2.5% ή και στο 1%.

Σε κάθε περίπτωση, το βράδυ της Κυριακής το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετικό απ’ ότι είναι σήμερα με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Φαίνεται ωστόσο ότι κερδίζει έδαφος το σενάριο πρόωρων εκλογών εντός του Ιουνίου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Στο μεταξύ απόψε κλείνει η προεκλογική περίοδος με την κεντρική πολιτική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης./ibna