Λαθρεμπόριο τσιγάρων: Η κύρια μορφή οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια

Λαθρεμπόριο τσιγάρων: Η κύρια μορφή οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια

Το κέντρο διακίνησης των λαθραίων τσιγάρων στα Βαλκάνια είναι το Μαυροβούνιο, εκεί όπου παράγονται οι «μαϊμού» μάρκες και στη συνέχεια μεταφέρονται λαθραία από το λιμάνι του Μπαρ στις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Αυτό σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος στην έκθεση για την καταπολέμησή του σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

«Τα λαθραία τσιγάρα του Μαυροβουνίου διακινούνται στην περιοχή. Τσιγάρα παράγονται επίσης παράνομα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Στη συνέχεια, οι λαθρέμποροι τα μεταφέρουν στο Μαυροβούνιο, από όπου συνεχίζουν, μαζί με τα τσιγάρα της χώρας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατα, το Κοσσυφοπέδιο έγινε ένα νέο περιφερειακό κέντρο για τη διανομή τσιγάρων», ανέφερε η έδρα της οργάνωσης στη Γενεύη.

Λέγεται ότι η πόλη Μπαρ είναι γνωστή ως το hotspot του λαθρεμπορίου τσιγάρων – οι ξένες μάρκες φέρονται να έρχονται στην πόλη για επανεξαγωγή, ενώ τα τσιγάρα που παράγονται στο Μαυροβούνιο μεταφέρονται από το Μπαρ.

«Το 2018, κατασχέθηκαν περισσότερα από 43 εκατομμύρια τσιγάρα που εισήλθαν στο λιμάνι του Μπαρ. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ποσότητα των παραποιημένων τσιγάρων, που είναι γνωστά ως φθηνά λευκά (και φέρεται να παράγονται σε εργοστάσια στην Ποντγκόριτσα και στο Μογκόβατς). Μία πηγή κοντά στους αξιωματούχους του λιμανιού ανέφερε στη παγκόσμια πρωτοβουλία ότι η εξαγωγή τσιγάρων είναι τόσο τεράστια (και σχετίζεται με άτομα που έχουν επιρροή), που προφανώς υπάρχουν αποθήκες αποκλειστικά σχεδιασμένες να αποθηκεύουν τα λαθραία στο λιμάνι, ενώ ιδιωτικές εταιρείες ασχολούνται με την φορτοεκφόρτωση στα εμπορευματοκιβώτια. Για να γίνεται τόσο μεγάλη δουλειά χρειάζεται συνεργασία με τους λιμενικούς, τους τελωνειακούς υπαλλήλους και την αστυνομία».

Η ίδια πηγή τόνισε πως οι ομάδες «Mojkovac» και «Grand» είναι οι μεγαλύτερες που συμμετέχουν στο λαθρεμπόριο τσιγάρων από το Μπαρ.

«Θεωρείται ότι έχουν στενές επαφές με σημαντικές προσωπικότητες της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας. Τα τσιγάρα που φορτώνονται στο Μπαρ πηγαίνουν κυρίως στη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία μιας έρευνας που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, τα πλοία φθάνουν κενά στον προβλεπόμενο προορισμό, ενώ τα τσιγάρα πιθανόν καταλήγουν στην μαύρη αγορά της Ε.Ε.

Τα τσιγάρα εκφορτώνονται παράνομα στην επικράτεια της ΕΕ ή μεταφέρονται σε άλλα πλοία στην ανοιχτή θάλασσα πέρα ​​από τα όρια των τελωνειακών ή των παράκτιων περιπολιών, από όπου εισάγονται λαθραία στην Ε.Ε. Από τις αρχές του 2015, κατασχέθηκαν οκτώ πλοία με σημαντικές ποσότητες τσιγάρων που φορτώθηκαν στο Μπαρ για να διακινηθούν λαθραία στην Ελλάδα και την Ισπανία. Έξι πλοία ήταν φορτωμένα με τσιγάρα για την αγορά της Λιβύης, ένα για την Κύπρο και ένα για το Λίβανο. Συνολικά, περίπου 350 εκατομμύρια τσιγάρα μετέφεραν αυτά τα πλοία, τα οποία ανέρχονται σχεδόν σε 70 εκατομμύρια ευρώ χαμένους φόρους και δασμούς.

Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, 600 εμπορευματοκιβώτια με τσιγάρα μεταφέρονται κάθε χρόνο από το Μπαρ»./ΙΒΝΑ