Οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία απαιτούν περισσότερες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση

Οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία απαιτούν περισσότερες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση

Οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία έχουν υποβάλει σειρά αιτημάτων στην κυβέρνηση με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα.

Τα μέτρα για την καταπολέμηση της άτυπης οικονομίας, η δημιουργία βιώσιμων συνθηκών για την επιχειρηματική δραστηριότητα και η επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφιοποίησης είναι μόνο μέρος των 78 μέτρων που ζήτησε η Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων από την κυβέρνηση.

«Ζητούμε μια λύση μέχρι το τέλος του έτους για μερικά από αυτά τα μέτρα», δήλωσε η πρόεδρος αυτής της Ένωσης, η Daniela Arsovska.

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev πρότεινε την επιστροφή του ΦΠΑ ως μέτρο για την καταπολέμηση της άτυπης οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο αυτό θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και ο στόχος του είναι να ενθαρρύνει τους εργοδότες να πληρώνουν εργαζόμενους μέσω της τράπεζας. Ο πρωθυπουργός Zaev δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης τα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις.

Το υψηλό επίπεδο διαφθοράς, η παραβίαση του νόμου και η φοροδιαφυγή είναι τρία πράγματα που καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι η άποψη που έδωσε ο σύμβουλος της κυβέρνησης, Walter Defa, ο οποίος συστήθηκε στη θέση αυτή από τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel για να βοηθήσει στη βελτίωση των οικονομικών πολιτικών. Σύμφωνα με τον γερμανό σύμβουλο, πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις, αλλά το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να αυξηθεί.

«Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες, διότι δεν μπορούν να γίνουν όλα τα πράγματα ταυτόχρονα», λέει ο Defa, ο οποίος έκανε πρόσφατα μια γενική αξιολόγηση των οικονομικών τάσεων και της λειτουργίας των θεσμών./ibna