Μειώνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ. τρείς ημέρες πριν τις κάλπες

Μειώνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ. τρείς ημέρες πριν τις κάλπες

Κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση που ήρθε στην δημοσιότητα πριν την εκλογική απαγόρευση. Συγκεκριμένα, η δηµοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας “Έθνος”,  προσδιορίζει τη διαφορά στο 3,4%, παραπέμποντας σε εκλογικό “θρίλερ” την ερχόμενη Κυριακή.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 24,4% και η Νέα Δημοκρατία 27,8%, µε το ΚΙΝΑΛ να µένει στην τέταρτη θέση µε 6,3%, καθώς στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή (6,9%) και στην πέμπτη το ΚΚΕ µε 5,3%. Από τα ποσοστά φαίνεται πως για την τρίτη θέση θα δοθεί κρίσιμη μάχη ανάμεσα στη ΧΑ, στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διήµερο 21-22 Μαΐου, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου. Σημειώνεται ότι την πρώτη ημέρα διενέργειας της δημοσκόπησης η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ καταγραφόταν στις 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τη δεύτερη ημέρα,  ήταν τέτοια η μείωση της, που η απόστασή τους «έκλεισε» στις 3,4 μονάδες.

Όπως εξηγούν πολιτικοί αναλυτές, εάν επιβεβαιώνεται αυτή η τάση ενίσχυσης της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ,  εάν η διαφορά συνεχίσει να βαίνει μειούμενη για τα υπόλοιπα 24ωρα, τότε ενδεχομένως οι ευρωεκλογές να εξελιχθούν σε μια οριακή αναμέτρηση.

Δυναμική νίκης βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν πλέον για δυναμική νίκης και ανατροπή της “πολιτικής απάτης Μητσοτάκη-ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων”. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τις τελευταίες ημέρες που τα διλήμματα της κάλπης ξεκαθαρίζουν, οι πολίτες στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φαίνεται και στις μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις.

Κάτι που έχει οδηγήσει τον αρχηγό της Ν.Δ. όσο και τα στελέχη του κόμματος να ρίχνουν τον πήχη που μέχρι πριν μερικές εβδομάδες τοποθετούταν σε διαφορές ακόμα και κοντά στο 10%. Με βάση την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, τα ίδια στελέχη αποδίδουν το γεγονός ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες χαμηλώνουν επίσης την διαφορά των δυο κομμάτων.

Οι τελευταίες κινήσεις των μονομάχων και η μάχη για τους νέους ψηφοφόρους

Σε κάθε περίπτωση οι δυο βασικοί αντίπαλοι κάνουν τις τελευταίες τους κινήσεις προκειμένου να ενισχύσουν την εκλογική τους επιρροή, με τον Κ. Μητσοτάκη να μιλάει σήμερα στην Θεσσαλονίκη ενώ αύριο στην Αθήνα διοργανώνεται η τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας και Μητσοτάκης στοχεύουν ιδιαιτέρως στην ψήφο της νεολαίας αφού για πρώτη φορά θα ψηφίσουν νέοι 17 ετών, ενώ νέοι έως 21 ετών θα πάνε στις κάλπες για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου εσωτερικών ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων αγγίζει τις 537.000.

“Ψήφος εμπιστοσύνης στην πορεία προς τα μπροστά και στα θετικά μέτρα ή ψήφος για την κατάργηση τους και επιστροφή στην λιτότητα και τις πολιτικές ΔΝΤ”, είναι το κεντρικό διακύβευμα που θέτει στους ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελίτ και όχι των πολλών. Από την πλευρά της η Ν.Δ. αναφέρεται στην “Ελλάδα για όλους”, χαρακτηρίζοντας διχαστικό το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για “πολιτική αλλαγή”./ibna