Ευροεκλογές στη Βουλγαρία: Διανοούμενοι κάνουν έκκληση για «φιλο-ευρωπαϊκή, φιλο-δημοκρατική και φιλο-φιλελεύθερη» ψήφο

Ευροεκλογές στη Βουλγαρία: Διανοούμενοι κάνουν έκκληση για «φιλο-ευρωπαϊκή, φιλο-δημοκρατική και φιλο-φιλελεύθερη» ψήφο

Περισσότεροι από 500 διανοούμενοι στη Βουλγαρία έχουν υπογράψει μια ανοικτή επιστολή που καλεί τους ψηφοφόρους στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαΐου να υποστηρίξουν τα κόμματα και τους υποψηφίους που είναι «φιλο-ευρωπαϊκά, φιλο-δημοκρατικά και φιλο-φιλελεύθερα».

Η ανοικτή επιστολή συντάχθηκε για να σηματοδοτήσει τόσο την 24η Μαϊου, την Ημέρα της Σλαβικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, όσο και την ημέρα των εκλογών της 26ης Μαΐου.

Οι υπογράφοντες περιγράφουν τον εαυτό τους ως «πολίτες ενωμένους από τις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η επιστολή καλεί τους Βούλγαρους να «ενωθούν σταθερά στις δημοκρατικές αρχές και τις φιλελεύθερες αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, του σεβασμού των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανοχής, της αλληλεγγύης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της φροντίδας όλων των μελών της κοινωνίας, όπως αυτά καθιερώνονται στα βασικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι με την αυξανόμενη πόλωση στην κοινωνία τόσο στη Βουλγαρία όσο και παγκοσμίως», λέει η επιστολή.

Σύμφωνα με την επιστολή, γίναμε μάρτυρες της ανάδειξης του ακραίου εθνικισμού, έγιναν ενεργές προσπάθειες για να θολώσουν τα όρια μεταξύ θρησκείας και κοσμικού κράτους και μεγάλοι οικονομικοί πόροι χύθηκαν για να υποστηριχθούν τα υπερ-συντηρητικά και λαϊκίστικα κινήματα.

«Καταβάλλονται ενεργές προσπάθειες για την ανατροπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια: άρνηση των καθιερωμένων επιστημονικών ερευνών και προσπάθεια αντικατάστασης τους με δόγματα προπαγάνδας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών δέχονται επίθεση, τα θεμελιώδη διεθνή έγγραφα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία η Βουλγαρία έχει αποδεχθεί εδώ και καιρό, αμφισβητούνται.»

Τα νέα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούνται για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, να διαδώσουν ψεύτικες ειδήσεις, και να προκαλέσουν παρανοϊκούς φόβους. Οι στρατιώτες των “trolls” και των “bots” επιβάλλουν ακραίες θέσεις μεταμφιεσμένοι ως τη «φωνή της κοινωνίας των πολιτών», υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη στις αρχές και στις βασικές πηγές πληροφόρησης.

«Ο δημόσιος χώρος πλημμυρίζεται από εκστρατείες παραπληροφόρησης στο σημείο του πλήρους αποπροσανατολισμού και της μαζικής υστερίας», σύμφωνα με την επιστολή.

Στον δημόσιο διάλογο, οι τάσεις προς τον εξτρεμισμό αυξάνονταν, λέει η επιστολή.

Ρητορική μίσους εκφράστηκε ελεύθερα και χωρίς αμφισβήτηση και «από τη λέξη στην πραγματική δράση το βήμα είναι μερικές φορές πολύ μικρό.»

Η επιστολή λέει ότι η Βουλγαρία ολοένα και αυξανόμενα αποσύρεται από την επιλογή που είχε κάνει η κοινωνία τα τελευταία χρόνια, από τη δημοκρατική πορεία της ανάπτυξης και από τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

«Παραδόξως, είναι ακριβώς αυτοί που επιτίθενται πιο ενεργά στην εμπιστοσύνη στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, που είναι οι πρώτοι στον κατάλογο των ευρωβουλευτών και απειλούν να κατεδαφίσουν το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι εκ των ένδον.»

«Όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας διαδικασίας που περιγράφεται στην Ανοικτή Επιστολή των Τριάντα Παγκόσμιων Διανοούμενων. Προειδοποιούν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξή της από τη δεκαετία του 1930 και προτρέπουν την ενεργό προάσπιση των αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών», λέει η επιστολή.

«Εμείς συμμετέχουμε στην έκκληση των διανοουμένων και απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας: Να είστε ενεργός, να ενημερώνεστε και να δίνετε τη φωνή σας σε κόμματα και υποψήφιους που διακηρύσσουν σαφώς τον φιλο-ευρωπαϊκό, φιλο-δημοκρατικό και φιλο-φιλελεύθερο προσανατολισμό! Η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα συμπληρώνει και εμπλουτίζει, δεν αντιτίθεται στην εθνική ταυτότητά μας.»

Ο βουλγαρικός πολιτισμός ανέκαθεν γνώρισε άνθηση κατά τις περιόδους ανοικτής και ενεργού ανταλλαγής με τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες παραδόσεις, λέει η επιστολή.

«Και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πιο σίγουρος εγγυητής ότι η γλώσσα και ο πολιτισμός μας θα διατηρηθούν και θα αφήσουν ένα μόνιμο ίχνος στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.»

«Για όλους όσους πρόκειται να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην επόμενη θητεία του, υπενθυμίζουμε ότι είναι μια κοινότητα που βασίζεται σε κοινές αξίες: σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα και κράτος δικαίου. Αυτές οι αξίες απαιτούν από εμάς να υποστηρίξουμε τον πλουραλισμό, την απαγόρευση των διακρίσεων, την ανοχή, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη στην κοινωνία», τονίζεται στην επιστολή./ibna