«Ηλεκτρική» διασύνδεση για Κύπρο και Αίγυπτο

«Ηλεκτρική» διασύνδεση για Κύπρο και Αίγυπτο

Συμφωνία για την έναρξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο σε δύο χρόνια από σήμερα, μέχρι τον Ιούλιο του 2021, υπέγραψαν στο Κάιρο Κύπρος και Αίγυπτος.

Την τελετή υπογραφής της συμφωνίας τίμησε με την παρουσία του ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Mostafa Madbouly, και ο υπουργός Ηλεκτρισμoύ της Χώρας του Νείλου, Mohamed Shaker.

Από την πλευρά της Κύπρου, το «παρών» έδωσαν ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του οργανισμού EuroAfrica InterConnector, Νάσος Κτορίδης, ο οποίος και υπέγραψε την εν λόγω συμφωνία, αλλά και ο πρόεδρος του οργανισμού, Γιαννάκης Κασουλίδης, που ως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, πριν από πέντε χρόνια, είχε δρομολογήσει την υλοποίηση του έργου.

«Μέσα στην συμβολική χρονιά του 2021, που συμπίπτει με την μεγάλη επέτειο του έθνους μας, η ηλεκτρική αυτή διασύνδεση θα αποτελέσει μία άλλου είδους ειρηνική επανάσταση των χωρών μας, Κύπρου και Αιγύπτου, που με την Ελλάδα και το Ισραήλ, αποτελούν πλέον μία γροθιά για την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, που επιφέρει και την γενικότερη ασφάλεια στην περιοχή», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γιαννάκης Κασουλίδης, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Νάσος Κτορίδης, παρουσία του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, Χάρη Μορίτση, τόνισε ότι ο «θεμέλιος λίθος» του έργου αναμένεται να τοποθετηθεί πριν από το τέλος του έτους 2019.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι με το έργο αυτό αίρεται ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κύπρου, ενώ με την διασύνδεση και με την Κρήτη, θωρακίζεται η ενεργειακή ασφάλεια και στην Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη./ibna