Βόρεια Μακεδονία: Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας στο επίκεντρο

Βόρεια Μακεδονία: Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας στο επίκεντρο

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας αναμένεται υποστούν σημαντικές αλλαγές ως αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμίσεων. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες τα νομοσχέδια που επιτρέπουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Με τα νέα ισχύοντα μέτρα, η Διεύθυνση Ασφάλειας και Αντικατασκοπείας θα αντικατασταθεί από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, η οποία θα υπόκειται στο υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον υπουργός Εσωτερικών Oliver Spasovski, αυτό θα θέσει τέλος στις καταχρήσεις αναφορικά με τη μυστική αστυνομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπηρεσίες ασφαλείας θα είναι αποδοτικές και αποπολιτικοποιημένες. Είπε ότι αυτές οι νομικές μεταρρυθμίσεις εγκρίθηκαν αφού διεξήχθη μια συνολική συζήτηση και έχοντας την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι οι προτάσεις τους για τη μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών δεν ελήφθησαν υπόψη.

Οι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών Frosina Remenski και Muhamet Zeikiri επέμειναν ότι οι αξιωματικοί μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια, θα έπρεπε να παυτούν.

Ο Zekiri αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του VMRO-DPMNE, πολλοί εγκληματίες προσλαμβάνονται στις μυστικές υπηρεσίες. Σε περίπτωση αποτυχίας της διαδικασίας ελέγχου, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αποτελούν μέρος της διοίκησης, αναφέρει ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση λέει ότι είναι ευχαριστημένη από το γεγονός ότι υποστηρίχθηκαν οι προτάσεις της. Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Emil Dimitriv, δήλωσε ότι έχουν γίνει δεκτές και οι 60 τροπολογίες που πρότεινε το κόμμα του. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν μέρος των κριτηρίων που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αξιολογηθούν στην έκθεση προόδου που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα./ibna