Ο Vucic φέρεται να δημιουργεί πλαστό αντιπολιτευόμενο κόμμα

Ο Vucic φέρεται να δημιουργεί πλαστό αντιπολιτευόμενο κόμμα

Η “Zavetnici”, μια ακροδεξιά πολιτική οργάνωση, προτίθεται να μεταμορφωθεί και να γίνει πολιτικό κόμμα. Για το λόγο αυτό χρειάζονται 10.000 υπογραφές που πρέπει να εγκριθούν από τη δημόσια διοίκηση, με το κόστος κάθε υπογραφής να είναι στα 500 δηνάρια (περίπου 4.2 ευρώ). Συνολικά, πρέπει να συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 42.000 ευρώ.

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων δεν πιστεύουν ότι αυτή η μεταμόρφωση είναι αυθόρμητη. Δηλαδή, υποψιάζονται ότι πίσω από τη δημιουργία αυτού του νέου κόμματος βρίσκεται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Προέδρου Aleksandar Vucic.

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντικό όσον αφορά ένα πιθανό μποϊκοτάρισμα των βουλευτικών εκλογών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση, η οποία διοργανώνει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από τον Δεκέμβριο και μποϊκοτάρει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είναι πιθανό να αποφασίσει να μην συμμετάσχει στις εκλογές εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν θέσει για μία δίκαιη ψηφοφορία και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης.

Κατά την εποχή του αυταρχικού καθεστώτος του Slobodan Milosevic τη δεκαετία του 1990, οι αρχές δημιούργησαν τη δική τους «αντιπολίτευση». Ο Vucic ήταν τότε υπουργός πληροφοριών του Μιλόσεβιτς 1998-2000.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Vucic πρότεινε ότι οι εκλογές θα διοργανωθούν την άνοιξη του 2020.

Ο τηλεοπτικός σταθμός N1 TV υπενθυμίζει ότι η «Zavetnici» είναι μια ρωσόφιλη και ευρωσκεπτικιστική ομάδα, η οποία αντιτίθεται στην ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ. «Θέλουμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση», δήλωσε η Milica Djurdjevic Stamenkovski (φωτογραφία), εκπρόσωπος τύπου της ομάδας.

Είπε ότι έχουν ήδη συλλέξει 10.000 υπογραφές. Ταυτόχρονα, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών της αντιπολίτευσης, ισχυρίζονται ότι τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος απασχολούνται σε τοπικούς δήμους, κυρίως στην Αυτόνομη Επαρχία της Βοϊβοντίνα, για να συλλέγουν υπογραφές και να πληρώνουν φόρους.

Ο Djurdjevic Stamenkovski δεν το βλέπει αυτό ως πρόβλημα, αλλά ως μια κατάσταση στην οποία «βοηθούν οι γείτονες». «Η συλλογή δεν έχει οργανωθεί».

Ωστόσο, ο Vujo Ilic από την ΜΚΟ CRTA κατηγορεί το κόμμα του Vucic για παραβίαση του νόμου. Ο ίδιος είπε στον Ν1 ότι οι Προοδευτικοί «δημιουργούν τους δορυφόρους του κόμματος τους»./ibna