Ο Τσίπρας προειδοποιεί για την επαναφορά του κατεστημένου. Ο Μητσοτάκης λέει η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λήξει

Ο Τσίπρας προειδοποιεί για την επαναφορά του κατεστημένου. Ο Μητσοτάκης λέει η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λήξει

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της οποίας κάλεσε τους ψηφοφόρους να «κλείσουν το δρόμο προς τις δυνάμεις εκείνες που δεν διστάζουν… να διχάσουν τον λαό».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την απόδοση της κυβέρνησής του, κάνοντας αναφορά ακόμη και στη συμφωνία της κυβέρνησης με τη Βόρεια Μακεδονία για τον τερματισμό του ονοματολογικού, μία συμφωνία που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη βόρεια Ελλάδα. Ο Τσίπρας είπε ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία χρησιμοποιήθηκαν «για ένα πείραμα εθνικού διχασμού που πρέπει να αποτύχει και θα αποτύχει με τη συμμετοχή σας στον αγώνα μας και στις εκλογές της Κυριακής».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ένα βασικό θέμα της ευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι ήταν πλέον καιρός «για τους πολλούς να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους». Υπερασπιζόμενος της πρόσφατης δέσμης θετικών μέτρων που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί πλήρως από τους πιστωτές της Ελλάδας, ο Τσίπρας είπε ότι ήταν απαραίτητα για να βοηθήσουν όσους υπέφεραν περισσότερο κατά τη διάρκεια της μακράς κρίσης.

Επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η βούληση του κόμματος της κεντροδεξιάς είναι να αποκαταστήσει το κατεστημένο που άλλαξε όταν ο SYRIZA ήρθε στην εξουσία το 2015. Συνέχισε παροτρύνοντας τους ψηφοφόρους να προστατεύσουν όσα πέτυχε η κυβέρνησή του κατά τη διάρκεια της θητεία του.

Πριν από τις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνθηκε επίσης σε υποστηρικτές του κόμματός του. Μιλώντας σε συγκέντρωση στο Περιστέρι, ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος δήλωσε ότι «οι άνθρωποι θα ανταποκριθούν σε όσα έχουν υποστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στον φόβο, στην ανασφάλεια, στη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Σε τέσσερις ημέρες, η Ελλάδα τελειώνει με το SYRIZA και κάνει μια νέα αρχή», πρόσθεσε. «Είμαι εδώ για να ενώσω όλους τους Έλληνες και να προχωρήσω σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή». Ο Μητσοτάκης έχει κάνει την οικονομία και την ασφάλεια βασικά θέματα της εκστρατείας του. Είπε στους οπαδούς να περιμένουν μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ να μειώσει σημαντικά τους φόρους και να διατηρήσει ένα ανώτατο όριο φόρου εισοδήματος σε τρέχοντα επίπεδα.

Επιπλέον, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα για την αποτυχία της όπως είπε να προστατεύσει τους πολίτες από τη βία, τους εξτρεμιστές και τους βανδάλους. Σχολιάζοντας μια πρόσφατη επίθεση εναντίον του κτιρίου του Κοινοβουλίου από τον Ρουβίκωνα, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι το περιστατικό «κάνει κακό σε όλους».

Βάνδαλοι έριξαν χρώμα στο κτίριο του κοινοβουλίου ως πράξη αλληλεγγύης στον καταδικασμένο τρομοκράτη της 17ης Νοεμβρίου, Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος κάνει απεργία πείνας, ζητώντας έβδομη άδεια από τη φυλακή.

Εν τω μεταξύ, πριν από την ψηφοφορία την Κυριακή, μια δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Alpha έδειξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  προηγείται του SYRIZA κατά 7,2 μονάδες. Στην ερώτηση ποιος θα ήταν πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός, οι ερωτηθέντες επέλεξαν τον Μητσοτάκη (27%) έναντι του Τσίπρα (24%)./ibna