Κατατέθηκε και στην αμερικανική Βουλή το νομοσχέδιο για την Αν. Μεσόγειο που προνοεί την άρση του εμπάργκο

Κατατέθηκε και στην αμερικανική Βουλή το νομοσχέδιο για την Αν. Μεσόγειο που προνοεί την άρση του εμπάργκο

Αναφορές και στις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για την Κύπρο, εν γένει την Αν. Μεσόγειο με τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την Ελλάδα, οι Δημοκρατικοί βουλευτές Τέντ Ντόιτς και Ντέιβιντ Σιτσιλίνε κι ο ο Ρεπουμπλικανός Κώστας Μπιλιράκης, κατέθεσαν την Τετάρτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», το οποίο υπογραμμίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην αυξανόμενη εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Πανομοιότυπο νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Γερουσία από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο.

Το εκτενές νομοσχέδιο έχει ως στόχο τη διεύρυνση της εμπλοκής των ΗΠΑ στις περιφερειακές ενεργειακές επιδιώξεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ενεργειακού κέντρου ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου, την υποστήριξη της ανάπτυξης των προσφάτως ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και της συμμετοχής στο Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Στοχεύει επίσης στη βελτίωση της αμυντικής συνεργασίας με τα περιφερειακά κράτη, μεταξύ άλλων επιτρέποντας την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια στην Ελλάδα και την άρση ενός υφιστάμενου εμπάργκο στις μεταφορές όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα καθιστά επίσης σαφές ότι το αμερικανικό Κογκρέσο δεν κλείσει τα μάτια στην περιφερειακή επιθετικότητα της Τουρκίας ή στην επιδίωξη πολιτικών που απειλούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει από τις ΗΠΑ το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, σε δηλώσεις του ο συμπρόεδρος της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας (CHIA) στο Κογκρέσο, βουλευτής Τέντ Ντόνιτς, υπογράμμισε πως αισθάνεται υπερήφανος που προωθεί στο Κογκρέσο την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. «Οι τριμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ επεκτείνονται τα τελευταία χρόνια για να καλύψουν νέες ενεργειακές επιδιώξεις, οικονομικές ευκαιρίες και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Με αυτή τη νομοθεσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμβαθύνουν την υποστήριξή τους σε αυτή την περιφερειακή εταιρική σχέση η οποία διευρύνει τα δικά μας γεωπολιτικά ενδιαφέροντα».

Ουσία πέρα από την εικόνα

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις για την Κύπρο έχουν και ουσία πέραν της εικόνας που προκύπτει για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ. Αμφότερες οι χώρες, και επιβεβαιώθηκε στη τετραμερή του Ισραήλ πρόσφατα, έχουν θέσει επί τάπητος το ενεργειακό μέλλον της Αν. Μεσογείου αλλά παράλληλα και μια σειρά κοινών δράσεων στην περιοχή. Οι δράσεις αυτές εκτείνονται και στο κεφάλαιο της ασφάλειας στη θάλασσα ωστόσο πρέπει, όπως ομολογούν και διπλωμάτες στη Λευκωσία, αυτές οι συνέργειες να περάσουν στο επόμενο επίπεδο.

Συγκεκριμένα για την Κύπρο και ως προς την άρση του αμερικανικού εμπάργκο, πηγές τονίζουν πως αυτό δεν σημαίνει αυτόματη αγορά όπλων από τις ΗΠΑ. Η δυτικόστροφη όμως πορεία όμως της Κύπρου και η σύσφιξη σχέσεων με την Αμερική, στέλνει τα δικά της μηνύματα στην περιοχή σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης με την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγές από το κυπριακό ΥΠΑΜ τόνιζαν χθες πως η Κύπρος επενδύει πολλά εν γένει στις κοινές αμυντικές συνέργειες και με την ΕΕ, και με χώρες της περιοχής αλλά εννοείται και με τις ΗΠΑ. «Η ουσία της άρσης του λεγόμενου εμπάργκο είναι πως όταν γίνει κατορθωτή, ουσιαστικά θα φύγει ένα εμπόδιο στην προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Από την άλλη, πρόσθεσε, είναι αλήθεια πως η Κυπριακή Δημοκρατία κατευθύνεται σε συνεργασία και σε άλλους τομείς ανεξαρτήτως εξοπλισμού» τόνισαν για το θέμα αρμόδιες πηγές./ibna