Το μήνυμα του Έλληνα Προέδρου στην Άγκυρα

Το μήνυμα του Έλληνα Προέδρου στην Άγκυρα

Μηνύματα στην Άγκυρα έστειλε ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελετή αποφοίτησης της ΚΔ’ Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

“Πρέπει να υπερασπιστούμε τη διεθνή και κοινή ευρωπαϊκή νομιμότητα γιατί βάλλεται από την αυθαιρεσία πολλών στο χώρο της διεθνούς κοινότητας σε ορισμένες περιπτώσεις και γειτόνων μας”, είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Τουρκία, είπε πως “συγχέουν από αλαζονεία ή αμάθεια το δίκαιο του ισχυρού όπως αυτοί ισχυρίζονται, κάτι το οποίο δεν υπάρχει, με την ισχύ του δικαίου. Και αυτό τους αντιτάσσουμε εμείς”.

Και πρόσθεσε: “Στην ανιστόρητη αλαζονική και καταστροφική για αυτούς στάση περί δικαίου του ισχυρού η Ελλάδα υπερασπιζόμενη την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα τους αντιτάσσει την ισχύ του δικαίου”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κυπριακού, ο Έλληνας Πρόεδρος υποστήριξε ότι η επίλυση του δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βασίζεται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν ανέχεται στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. «Η θέση μας αυτή είναι θέση ευρωπαϊκή και διεθνής”, σημείωσε.

Παράλληλα κατήγγειλε την αυθαιρεσία  της Τουρκίας όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι θα δημιουργούσε “κακό προηγούμενο” εάν η Αθήνα έκανε δεκτές τις αυθαιρεσίες. “Πόσοι άλλοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το ίδιο πράγμα είτε στη Βόρεια Θάλασσα είτε στη Βαλτική είτε στη Μαύρη Θάλασσα”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι  η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τα προβλήματα αυτά τα μετατρέπει σε ευκαιρίες ώστε να προβάλλεται ο θετικός δημιουργικός ρόλος της χώρας.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσκεψης στην Αθήνας επιτροπής από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στην οποία αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τουρκία.

Η απάντηση της Αθήνας στο Τουρκικό ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ το ελληνικό ΥΠΕΞ καταλογίζει στο Τουρκικό ΥΠΕΞ  πως προχωρά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας με αφορμή την ανακοίνωση εκ μέρους της Άγκυρας που αναφέρει πως  ο ελληνικός στρατός ήταν εκείνος που πριν από έναν αιώνα -κατά παράβαση των κανόνων του πολέμου- διέπραξε θηριωδίες κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ανατολίας. Μάλιστα, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο και για υποχρέωση της Ελλάδας σε καταβολή αποζημίωσης προς το λαό της Ανατολίας, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης.

“Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας”, υπογραμμίζει η Αθήνα τονίζοντας πως είναι “ιστορικό καθήκον όλων μας – και ιδίως της γείτονος Τουρκίας – να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω”.

Σημειώνεται ότι η 19η Μαίου γιορτάζεται στην Τουρκία ως η αρχή του αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας ενώ στην Ελλάδα τιμάται η μνήμη των νεκρών Ελλήνων του Πόντου./ibna