Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Βουλής των ΗΠΑ

 Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Βουλής των ΗΠΑ

Σχηματίστηκε το νέο «υπουργικό» στα κατεχόμενα, δυσκολεύοντας τα δεδομένα στο κυπριακό

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το Κυπριακό, τα ενεργειακά και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και το θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της Κύπρου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, που θα έχει τη Δευτέρα στη Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιήσει επαφές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Έλιοτ Ένγκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση το πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο Δημοκρατικός Βουλευτής της Νέας Υόρκης, ο οποίος θα φθάσει στο νησί την Κυριακή, θα γίνει δεκτός τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Υπουργό ‘Άμυνας Σάββα Αγγελίδη και με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και να επισκεφθεί το ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) όπου θα ενημερωθεί για το έργο της Επιτροπής.

Το «υπουργικό»

Τόσο μέσω της προαναφερόμενης επίσκεψης όσο και στο διπλωματικό παρασκήνιο, το πρόταγμα είναι να υπάρξουν εμπόδια στην Τουρκία και να μην προχωρήσει στις εργασίες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο τις τελευταίες ώρες έχει ανακύψει ένα ζήτημα στα κατεχόμενα, που «δείχνει» το δρόμο και για το κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν το πρωί οι πρόεδροι των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και του Λαού περιλαμβάνεται σύντομη αναφορά στο Κυπριακό και σε «διαφορετικά μοντέλα λύσης» που πρέπει πλέον να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,

Το πρωτόκολλο υπογράφτηκε στη «βουλή» ενώ στην συνέχεια οι Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι μετέβησαν στο «προεδρικό» για να υποβάλουν την λίστα με τα ονόματα του νέου «υπουργικού συμβουλίου» στον Μουσταφά Ακιντζί. Οι εταίροι του συνασπισμού έχουν ένα κοινό σημείο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. «Οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται χωρίς τέλος εδώ και μισό αιώνα έδειξαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες έχουν εξαντληθεί τα μοντέλα ομοσπονδιακού συνεταιρισμού. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έρθουν πλέον στο τραπέζι διαφορετικά μοντέλα που θα είναι ρεαλιστικά και θα μπορούν να εφαρμοστούν στην Κύπρο».

Η σύνθεση του νέου «υπουργικού» έχει ως εξής: «πρωθυπουργός» ο Ερσίν Τατάρ (ΚΕΕ), «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι (ΚΛ), «υπουργός δημοσιονομικών», Ολγκούν Αμπτζιάογλου (ΚΕΕ), «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Χασάν Τατσόι (ΚΕΕ), «υπουργός γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ (ΚΕΕ), «υπουργός τουρισμού» Ουνάλ Ουστέλ (ΚΕΕ), «υπουργός παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου (ΚΕΕ), «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί (ΚΕΕ), «υπουργός εργασίας», Φαίζ Σουτσιούογλου (ΚΕΕ) , «υπουργός εσωτερικών» Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς (ΚΛ) και «υπουργός συγκοινωνιών», Τολγκά Ατακάν (ΚΛ).

Τα μηνύματα

Από τη μια λοιπόν η Λευκωσία προσπαθεί να αντλήσει στηρίγματα αναφορικά με τα πεπραγμένα της Τουρκίας στην ΑΟΖ, από την άλλη το κυπριακό αυτή την περίοδο δεν φαίνεται να προχωρεί (πηγές παραδέχονται πως δεν γίνεται καν αναφορά στους όρους αναφοράς στο διπλωματικό παρασκήνιο) και τα μηνύματα που στέλνει το νέο «υπουργικό» στα κατεχόμενα μόνο αισιόδοξα δεν είναι για το μέλλον.

Η σύντομη αναφορά όπως καταγράφεται πιο πάνω για άλλα πλαίσια λύσης, δεν είναι παρά προέκταση των όσων αξιωματούχοι της Τουρκίας λένε για το κυπριακό. Αυτή η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των κατεχόμενων, θα επιφέρει πίεση σε δυο μέτωπα. Αφενός στο τι μέλει γενέσθαι αν και εφόσον καταγραφούν συνθήκες επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το κυπριακό. Ποια θα είναι η επιρροή που μπορεί να ασκήσει αυτό το υπουργικό στον Ακιντζί;

Από την άλλη και το ίδιο το πολιτικό μέλλον του Ακιντζί καταγράφεται δυσοίωνο. Αν του «επιβληθεί» πλαίσιο λύσης άλλο από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία την οποία ευαγγελίζεται και ο ίδιος πως επιθυμεί, τότε θα είναι δύσκολα τα δεδομένα και για τυχόν δική του υποψηφιότητα στις «προεδρικές» του 2020./ibna