Το Κοινοβούλιο στη Βόρεια Μακεδονία θα συζητήσει για τη βουλευτική ιδιότητα του Gruevski

Το Κοινοβούλιο στη Βόρεια Μακεδονία θα συζητήσει για τη βουλευτική ιδιότητα του Gruevski

Το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας θα συζητήσει την Πέμπτη για τη βουλευτική ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού Nikola Gruevski, στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ουγγαρία.

Ο Gruevski εξακολουθεί να κατέχει την ιδιότητα του βουλευτή, παρόλο που έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που εγκατέλειψε τη χώρα, αφού είχε καταδικαστεί σε δυόμισι χρόνια στη φυλακή για κατάχρηση του αξιώματός του.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η πλειοψηφία θα κατορθώσει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 80 ψήφους για να καθαιρέσει τον Gruevski από την εντολή του, επειδή υπάρχουν οκτώ νομοθέτες του VMRO-DPMNE οι οποίοι είναι αναποφάσιστοι για την ψήφο τους. Εν τω μεταξύ, τα κυβερνώντα κόμματα συνασπισμού έχουν καταστήσει σαφές ότι θα ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της εντολής.

«Η Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη θα ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης του Nikola Gruevski από το αξίωμά του», δήλωσε ο Artan Grubi.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, εξακολουθεί να μην έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του.

“Θα δούμε τι θα κάνουμε μετά τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής”, δήλωσε η Dafina Stojanovska, βουλευτής του VMRO-DPMNE.

Ο πρώην πρωθυπουργός Nikola Gruevski εγκατέλειψε τη χώρα το Νοέμβριο του περασμένου έτους, αφού καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για την αγορά πολυτελούς Mercedes Benz. Αφού τους χορηγήθηκε άσυλο στην Ουγγαρία, οι αρχές δεν έχουν απαντήσει ακόμα στο αίτημα που υπέβαλαν οι αρχές των Σκοπίων για την έκδοσή του.

Εν τω μεταξύ, 80 από τους 120 βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν υπέρ, προκειμένου να καταργηθεί η κοινοβουλευτική εντολή του Nikola Gruevski./ibna