Εγκαινιάζεται η έναρξη κατασκευής του IGB στο Kirkovo παρουσία Τσίπρα Borissov

Εγκαινιάζεται η έναρξη κατασκευής του IGB στο Kirkovo παρουσία Τσίπρα Borissov

Στο Kirkovo της Βουλγαρίας μεταβαίνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός  στις 22 Μαίου 2019 όπου μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογο του Boyko Borissov θα εγκαινιάσουν την έναρξη κατασκευής του IGB (Interconnector Greece-Bulgaria). Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας αναμένεται να λειτουργήσει το 2020.

Ο αγωγός IGB αποτελεί μια βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων αναδεικνύοντας το σε εμβληματικό έργο που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή. Ο IGB θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, ο οποίος επίσης θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2020, όσο και μελλοντικά με τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης.

Η Ελλάδα επενδύοντας στη γεωστρατηγική της θέση, σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών στον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη, προωθεί όλα τα έργα της υποδομής για την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η προώθηση του κάθετου διαδρόμου αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θέτει τις βάσεις για μια ενεργή πολιτική οικονομικής συν-ανάπτυξης, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας για την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, ενώ έχει προφανή οικονομικά οφέλη η Ελλάδα, εφόσον στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες.

Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι και ο IGB, ο East-Med, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη που σχεδιάζεται, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή,  είναι έργα που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Επίσης οι τριμερής συνεργασίες με την Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο και άλλες ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη, αναμένοντας βέβαια και τα αποτελέσματα των ερευνών για φυσικό αέριο που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα./ibna