Τουρκικό ΥΠ.ΕΞ: «Η 19η Μαΐου είναι εθνική μας γιορτή, μην αλλάζετε την πραγματικότητα»

Τουρκικό ΥΠ.ΕΞ: «Η 19η Μαΐου είναι εθνική μας γιορτή, μην αλλάζετε την πραγματικότητα»

«Οι ´Έλληνες  άσκησαν βία όταν εισέβαλαν στην Ανατολία. Ο Βενιζέλος πρότεινε τον Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης, άρα δεν υπάρχει καμία ιστορική εκκρεμότητα»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις εκδηλώσεις αλλά και δηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα για την 19η Μαΐου.

Η δήλωση αναφέρει:

«Η 19η Μαΐου του 1919 είναι μια ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Τουρκία και στο εξωτερικό καθώς είναι η ημέρα που ξεκινάει η πορεία για τον αγώνα της ανεξαρτησίας μας.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάποιες σκληροπυρηνικές ομάδες που στην Ελλάδα δρουν και αποσκοπούν στην υποκίνηση μίσους προς την Τουρκία αλλά και δημιουργούν ευφάνταστες κατηγορίες για να επισκιάσουν την σημαντική για εμάς ημέρα, όπως και τις δηλώσεις κάποιων Ελλήνων πολιτικών που με κίνητρα εσωτερικής πολιτικής κάνουν δηλώσεις και διαστρεβλώνουν τις ιστορικές πραγματικότητες δεν γίνονται αποδεκτά.

Σε αυτούς που δημιουργούν αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς τους υπενθυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια της εισβολής του ελληνικού στρατού στην  Ανατολία, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη της ωμής βίας  που ξεπερνούσε και τους κανόνες του  πολέμου  και καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση που καταγράφηκε στη Συνθήκη της Λωζάννης.

Η βία του εισβολέα ελληνικού στρατού όταν έφτασε σε επίπεδα που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους, οι σύμμαχοι της δημιούργησαν μια επιτροπή και κατέγραψαν τα απάνθρωπα εγκλήματα του Ελληνικού στρατού.

Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι οι αβάσιμοι ισχυρισμοί εναντίον της ιστορίας μας δεν σχετίζονται με τη λογική, τη συνείδηση και το δίκαιο . Αυτές οι ομιλίες είναι ασυμβίβαστες με τους στόχους της προώθησης των διμερών σχέσεων μας και αφήνουν μια κακή κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές.

Το 1935 ο   Έλληνας πρωθυπουργός  Βενιζέλος πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης  τον μεγάλο ηγέτη Mustafa Kemal Ataturk, αυτή είναι μια  ξεκάθαρη  απόδειξη πως δεν υπάρχει κάποιο ιστορικό ζήτημα ανάμεσα στις δυο χώρες, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ανεύθυνοι πολιτικοί αλλά και ακραίοι Έλληνες»./ibna