Β-Ε: «Πρωτιά» στην παραγωγή μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων

Β-Ε: «Πρωτιά» στην παραγωγή μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων

Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Β-Ε, Mirko Šarović, επιβεβαίωσε σήμερα στο Σεράγεβο ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή με εγχώρια προϊόντα που φέρουν την ετικέτα «παράγεται χωρίς GMO (Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί)».

βΤα πρώτα επιτυχημένα παραδείγματα της πιστοποίησης και της επισήμανσης «παραγόμενα χωρίς GMO» στη Β-Ε υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις εταιρείες Bingo (αυγά Bingo) και Bimal (φυτικό έλαιο).

Η Β-Ε, μαζί με 14 χώρες στην περιοχή του Δούναβη, συμμετείχε στην ανάπτυξη του «παραγόμενου χωρίς Γενετικά Τροποποιημένου Οργανισμού» και είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή που υιοθέτησε τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για το GMO βάσει αυτού του προτύπου. Η ετικέτα ποιότητας «παράγεται χωρίς GMO» εγγυάται ότι η όλη διαδικασία παραγωγής ελέγχεται και πιστοποιείται σύμφωνα με το συμφωνηθέν πρότυπο.

Ο κ. Šarović σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ήταν ένας από τους 14 υπουργούς που υπέγραψαν κοινή διακήρυξη πριν από μερικά χρόνια, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή αυτού του μεγάλου και σημαντικού σχεδίου. Τόνισε ότι το έργο αυτό στη Β-Ε δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς την υποστήριξη όλων των σχετικών φορέων της RS, της FBiH, της περιοχής Brčko, καθώς και των αρμόδιων φορέων και φορέων της χώρας. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Β-Ε έχει θεσπίσει κανόνες που ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα, για την παραγωγή, τον έλεγχο, την πιστοποίηση και την επισήμανση των προϊόντων χωρίς GMO.

«Έχουμε παραγωγούς στη Β-Ε, οι πρώτοι είναι οι Bingo και Bimal στο Brčko. Πιστεύω ότι η Β-Ε βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Εκτός από αυτούς τους δύο πρώτους κατασκευαστές, πολύ γρήγορα, θα υπάρξουν και άλλοι πολύ σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εκτός από τα δικαιώματα των καταναλωτών, θα έχει επιτύχει το κατάλληλο πρότυπο, την πιστοποίηση εξουσιοδοτημένων φορέων, ώστε να εφαρμόζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία για ένα προϊόν που μπορεί να φέρει την ετικέτα “παράγεται χωρίς GMO”. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι η ουσία», υπογράμμισε ο Šarović.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας, Διαχείρισης Υδάτων και Δασοκομίας, Mario Beus, δήλωσε ότι «όταν πρόκειται για γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, συνήθως εννοούμε τροποποιημένη σόγια που χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή. Και η Β-Ε και ολόκληρη η Ευρώπη εισάγει και χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες σόγιας GMO».

«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παράγει ετησίως περίπου 20.000 τόνους σόγιας στην επικράτειά της, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια, δεδομένου ότι τα υπουργεία μας συνεργάζονται με τις ενώσεις σόγιας στην περιοχή του Δούναβη. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Η Β-Ε εξακολουθεί να χρειάζεται πέντε φορές περισσότερο προϊόν από την τρέχουσα παραγωγή μας», σημείωσε ο Beus.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επισήμανση των τροφίμων χωρίς GMO είναι σημαντική και απαιτεί τη χρήση πρώτων υλών χωρίς GMO.

Ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλειας Τροφίμων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Džemil Hajrić δήλωσε ότι υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές που ρυθμίζουν τον τρόπο παραγωγής και τον τρόπο ελέγχου της παραγωγής των προϊόντων που φέρουν την ένδειξη «χωρίς GMO» και άλλες που καθορίζουν τον τρόπο επισήμανσης αυτών των προϊόντων και τροφίμων.

Τέλος, η Διευθύντρια εταιρικών επικοινωνιών στην Bimal, η Nataša Pucar σημείωσε ότι η Β-Ε μπορεί πλέον να επισημάνει προϊόντα και να δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές να επιλέξουν μόνοι τους. Ανέφερε ότι η Bimal είναι μέλος του σωματείου σόγιας του Δούναβη από το 2012 «γιατί εδώ στη Βοσνία βλέπουμε μια σοβαρή ευκαιρία για παραγωγή χωρίς GMO»./ΙΒΝΑ