Η Αλβανία ιδρύει Χρηματιστήριο Ενέργειας

Η Αλβανία ιδρύει Χρηματιστήριο Ενέργειας

Σε μία σημαντική κίνηση προχώρησε η αλβανική κυβέρνηση καθώς αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, υιοθετώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με απώτερο σκοπό να αναδιατάξει και αναμορφώσει τον εγχώριο ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Belinda Balluku, το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα συμπεριλαμβάνει προημερήσια και ενδοημερήσια αγορά, ενώ όπως τόνισε η απόφαση έγινε δυνατή χάρη στη συμβολή του φορέα International Finance Cooperation – IFC και της Ενεργειακής Κοινότητας – European Energy Community Secretariat.

Η Αλβανή υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε ότι στόχος είναι η εμπορία ηλεκτρισμού στην περιφερειακή αγορά, ενώ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής μετόχων από διαχειριστές χωρών, με τις οποίες η Αλβανία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και διατηρεί εμπορικές δραστηριότητες.

“Η προσέγγισή μας αντανακλάται στα κριτήρια που έχουμε θέσει για την επιλογή των πιθανών μετόχων”, υπογράμμισε και ανέφερε επίσης ότι ο διαχειριστής του ενεργειακού χρηματιστηρίου θα επιλεγεί από τον κρατικό διαχειριστή, OST.

Η Αλβανία παράγει πάνω από το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών, το μεγαλύτερο βάρος “σηκώνουν” τρεις εγκαταστάσεις κατά μήκος του ποταμού Drin, στο βόρειο τμήμα της χώρας./ibna