Η Βόρεια Μακεδονία πήρε θετικά μηνύματα σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών

Η Βόρεια Μακεδονία πήρε θετικά μηνύματα σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Johannes Hahn είναι πεπεισμένος ότι η Βόρεια Μακεδονία θα λάβει σύσταση για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ πριν από την έναρξη του καλοκαιριού. Ο Hahn το ανακοίνωσε από τη Βιέννη, όπου παρακολούθησε ένα οικονομικό φόρουμ, προσθέτοντας ότι γίνεται πολλή δουλειά για να πεισθούν οι σκεπτικιστές χώρες για τη διεύρυνση της ένωσης. Είπε ότι η χώρα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ένωση, καθώς δεν έχει ανοικτά ζητήματα με τους γείτονες. Ο Hahn φάνηκε πεπεισμένος ότι όλα τα πρώτα κεφάλαια που αφορούν το κράτος δικαίου θα ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στα Σκόπια, Samuel Zbogar, είναι επίσης αισιόδοξος ότι η έκθεση προόδου, που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αντικατοπτρίζει τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Βόρεια Μακεδονία. “Είμαι πεπεισμένος ότι η έκθεση θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, δήλωσε ο Zbogar.

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev και ο νέος πρόεδρος Stevo Pendarovski ανέφεραν ότι θα ακολουθήσουν μια κοινή στρατηγική για την ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές. Εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η χώρα θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, πολλοί πολιτικοί αναλυτές είναι σκεπτικοί σχετικά με αυτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις ο νέος πρόεδρος, ο Stevo Pendarovski υπογράψει πολλά νομοσχέδια που αναμένουν την υπογραφή του, αυτό θα προσφέρει ορμή στην ένταξη της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτούς, ένας μήνας δεν αρκεί για την εφαρμογή αυτών των νόμων στην πράξη.

«Παρά τις μεταρρυθμίσεις, η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να είναι πολιτική, ως αποτέλεσμα της αλλαγής ονόματος, η οποία ήταν μια σημαντική διαδικασία για την περιοχή», λέει ο Mersel Bilalli, καθηγητής πανεπιστημίου και σύμβουλος του πρωθυπουργού Zoran Zaev.

Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την έκθεση προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία και αυτή η έκθεση αναμένεται να είναι καθοριστική για την έναρξη των διαπραγματεύσεων./ibna