Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται πριν από τις εκλογές της Κυριακής

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται πριν από τις εκλογές της Κυριακής

Δύο ακόμα δημοσκοπήσεις ήρθαν στο φως αυτή την εβδομάδα, λίγες μέρες πριν οι Έλληνες ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές. Και οι δύο έρευνες δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, μια δημοσκόπηση για την Rass για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 έδειξε τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με ποσοστό 31,7%, με το SYRIZA να ακολουθεί με 23,2%. Τους δύο πρωτοπόρους ακολουθούν το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Αλλαγή στο 8,7 τοις εκατό, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 6,7 τοις εκατό και η Χρυσή Αυγή στο 6,4 τοις εκατό. Όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (73,5%) δήλωσε ότι πιστεύουν ότι το συντηρητικό κόμμα υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κερδίσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου, με μόλις το 20,3% να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα θα βγει κερδισμένος.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα κατάφερε να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του μόνο κατά 52,5%, αφήνοντας πολλά περιθώρια βελτίωσης τις επόμενες ημέρες. Από την άλλη πλευρά, το 87,2% των υποστηρικτών της Ν.Δ. φαίνεται να προτίθεται να στηρίξει το κεντροδεξιό κόμμα.

Εν τω μεταξύ, η δημοσκόπηση της Alco, την οποία ανέθεσε το OPEN TV, δείχνει τη ΝΔ να προηγείται του κυβερνώντος κόμματος με 6.3 πόντους. Μετά την αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ φτάνει στο 29,9%, με το SYRIZA στο 23,6%. Η Χρυσή Αυγή (5,7 τοις εκατό), το Κίνημα για την Αλλαγή (5,7 τοις εκατό) και το Κομμουνιστικό Κόμμα (5 τοις εκατό) όλοι αγωνίζονται για την τρίτη θέση.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι το 30% των αναποφάσιστων ερωτηθέντων φαίνεται να ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το 15% είχε επιλέξει τη Νέα Δημοκρατία στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Οι αναλυτές επισημαίνουν την άνοδο του Κινήματος για Αλλαγή στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς το κόμμα επιδιώκει να εδραιωθεί στην 3η θέση στις επικείμενες εκλογικές μάχες, με σκοπό την αύξηση των ποσοστών του στις γενικές εκλογές που αναμένονται τον Οκτώβριο του 2019.

Απευθυνόμενος σε μια συγκέντρωση στη Αχαΐα τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς να ενωθούν με τη Νέα Δημοκρατία για την καταπολέμηση του λαϊκισμού. Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθηνε επίσης προσωπική έκκληση σε στους «προοδευτικούς» ψηφοφόρους για να ενταχθούν στον αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την άκρα δεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα./ibna