Β-Ε: Χαμηλές οι ποινές για τρομοκρατία

Β-Ε: Χαμηλές οι ποινές για τρομοκρατία

Η μέση ποινή φυλάκισης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη για άτομα που εμπλέκονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Συρία ή των προσπαθειών ένταξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις, είναι 22 μήνες, ενώ η μέση φυλάκιση που εκδίδεται από τα δικαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες για παρόμοια εγκλήματα είναι 13,5 χρόνια, δήλωσε ο αναλυτής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας των ΗΠΑ, Adrian Shtuni στα ΜΜΕ της Β-Ε.

Ο Shtuni επεσήμανε ότι τα δικαστήρια στη Β-Ε εξέδωσαν μερικές από τις μικρότερες ποινές στα Βαλκάνια σε άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

«Κατά την άποψή μου, ο κίνδυνος για την κοινωνική και εθνική ασφάλεια με την επιστροφή των “μαχητών” θα αυξηθεί αναπόφευκτα εάν η χώρα δεν καταφέρει να καταρτίσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για σωστή τιμωρία εκείνων που έχουν αίμα στα χέρια τους και που ανοικτά υποστηρίζουν την ιδεολογία του ISIS», δήλωσε ο Shtuni.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν παράλογο να ελπίζουμε ότι τέτοια άτομα θα επανενταχθούν από μόνα τους σε μια κοινωνία όπως είναι η Β-Ε με τα πολυάριθμα διαρθρωτικά προβλήματα, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

«Πρέπει να δεχτούμε ότι ορισμένοι “μαχητές” που επιστρέφουν δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την ιδεολογία ή την πίστη τους στο Ισλαμικό Κράτος και τους τρομοκρατικούς τους στόχους. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται ποτέ να επανενταχθούν και θα αποτελούν μια συνεχή απειλή επειδή είναι έτοιμοι να πεθάνουν για τις ιδέες τους», υπογράμμισε ο Shtuni.

Ο Αμερικανός ειδικός επεσήμανε ότι δεν είχαν πάει σε πόλεμο στη Συρία ή στο Ιράκ όλοι οι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους, πράγμα που σημαίνει ότι οι “μαχητές” δεν θα επέστρεφαν σε μια ουδέτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, από όλες τις βαλκανικές χώρες, η πλειοψηφία των γυναικών και των παιδιών που έχουν προσχωρήσει σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις προέρχονται από τη Β-Ε.

«Τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως θύματα επειδή δεν επέλεξαν να φύγουν ή να γεννηθούν στη Συρία ή το Ιράκ. Ωστόσο, από την άποψη της ασφάλειας, είναι αδύνατο να αγνοηθεί το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά πέρασαν από στρατιωτική εκπαίδευση σε τρομοκρατικές κατασκηνώσεις, ότι είναι πολύ κακοποιημένα, ότι έχουν συμμετάσχει σε μάχες, ακόμη και σε εκτελέσεις και αποκεφαλισμούς κρατουμένων», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πολλές γυναίκες που είχαν πάει στη Συρία και το Ιράκ ριζοσπαστικοποιήθηκαν και προσλήφθηκαν εξ ονόματος του Ισλαμικού Κράτους και ότι μερικές μάλιστα συμμετείχαν σε μάχες.

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας θα απαιτήσει μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, τεχνική και οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη των απαραίτητων ικανοτήτων», κατέληξε ο Shtuni./ΙΒΝΑ