Οι εκλογές απέδειξαν ότι το Βελιγράδι μπορεί να προβεί σε εικονική διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου

Οι εκλογές απέδειξαν ότι το Βελιγράδι μπορεί να προβεί σε εικονική διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου

Για μη κανονικές και μη δημοκρατικές δημοτικές εκλογές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου έκανε λόγο ο διευθυντής του φόρουμ για τις εθνοτικές σχέσεις, Dusan Janjic, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι καλό ότι διεξήχθησαν εκλογές.

Οι εκλογές απέδειξαν ότι το Βελιγράδι μπορεί να πραγματοποιήσει μια εικονική διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, πρόσθεσε.

Οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει φόρους στα σερβικά αγαθά το 2018. «Είναι καλό ότι επέστρεψαν μέσω των εκλογών», δήλωσε ο Janjic στον τηλεοπτικό σταθμό Ν1.

«Η Σερβία και η Σερβική Λίστα δεν κρύβουν ότι οι εκλογές δεν αφορούσαν ποιος θα είναι ο δήμαρχος, αλλά μάλλον να δείξουν ότι υπάρχει τόσο επιρροή από το Βελιγράδι όσο και ενότητα με πρωταγωνιστές σερβικούς παράγοντες στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου», σημείωσε ο Janjic.

Αυτή τη στιγμή, οι εξελίξεις δεν είναι σαφείς – εάν θα υπάρξει διάλογος ή νέα αντιπαράθεση, πρόσθεσε.

Η θετική πλευρά των εκλογών είναι ότι «υπάρχει κάποιο είδος κράτους δικαίου», συνέχισε ο Janjic. «Ταυτόχρονα, μπορούμε να δούμε μια μεγάλη κινητοποίηση των Σέρβων. Μέσα στη διεθνή κοινότητα υπάρχει μόνο ένα ερώτημα – αυτό σημαίνει τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου;. Εάν το Βελιγράδι αναλάβει ουσιαστικά τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, αυτό θα σήμαινε το τέλος της Συμφωνίας των Βρυξελλών», επεσήμανε.

«Οι παραιτήσεις των δημάρχων έδειξαν ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία έχουν περιορισμένο περιθώριο ελιγμών για να αντιδράσουν. Η επιστροφή των Σέρβων μελών στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να επαληθευτούν οι εντολές τους ήταν ένα παράδειγμα αυτού», είπε.

«Εάν οι Σέρβοι εγκαταλείψουν πλήρως τα θεσμικά όργανα, το Βελιγράδι θα χαρακτηρίζεται ως η πλευρά που παραβιάζει τη Συμφωνία των Βρυξελλών. Αυτό απεικονίζει το περιορισμένο περιθώριο ελιγμών που έχει», κατέληξε ο Janjic./ΙΒΝΑ