Στις πλατείες και με το βλέμμα στους νέους ψηφοφόρους Τσίπρας και Μητσοτάκης

Στις πλατείες και με το βλέμμα στους νέους ψηφοφόρους Τσίπρας και Μητσοτάκης

Σε θέσεις… μάχης μπαίνουν οι δυο πολιτικοί αντίπαλοι στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Με συνεντεύξεις, περιοδείες και πολιτικές συγκεντρώσεις Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, μεγάλος αριθμός των οποίων παραμένει ακόμη αναποφάσιστος. Μεγάλος στόχος και των δυο είναι η δεξαμενή των , περίπου, 550.000 νέων ψηφοφόρων ηλικίας 17-21.

Ψήφο εμπιστοσύνης για τα θετικά μέτρα ζητά στις κάλπες ο Τσίπρας

Με την δυναμική της μεγάλης συμμετοχής στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα ο έλληνας πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει τελικά την Κυριακή να ανατρέψει την δημοσκοπική διαφορά και θα κερδίσει τις εκλογές. Θέτοντας τα διλήμματα της κάλπης ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λογο για ψήφο εμπιστοσύνης στα θετικά μέτρα της Κυβέρνησης. “Τις εκλογές τις κρίνει ο λαός, όχι οι δημοσκόποι”, επαναλαμβάνει συχνά.

Υπογραμμίζει πως το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας “γράφει πάνω επιστροφή στο ΔΝΤ, κατάργηση της 13ης σύνταξης, απολύσεις, εργασιακό μεσαίωνα με επταήμερη εργασία και κατάργηση του 8ωρου”. Από την άλλη, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ “γράφει 13η σύνταξη, μείωση των φόρων, ενίσχυση της εργασίας και στήριξη των πολλών”.

Μάλιστα μιλώντας το ραδιόφωνο News 24/7, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τον Δεκέμβριο να καταβληθεί στους συνταξιούχους δώρο Χριστουγέννων, αντίστοιχο με αυτό που έλαβαν την περασμένη Παρασκευή εφόσον υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα με βάση τον προϋπολογισμό που θα έχει έως τότε “κλειδώσει”.  Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στο “μπλοκ των δυνάμεων της εμμονής στην λιτότητα”, το οποίο όπως τονίζει εκφράζεται στην Ευρώπη από τον Manfred Weber και στην Ελλάδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σφοδρή κριτική άσκησε και στον Κεντρικό Τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα- είχε διατελέσει υπουργός οικονομικών στην περασμένη κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά- λέγοντας χαρακτηριστικά πως “έχει εξαντληθεί η θεσμική δυνατότητα συνεννόησης με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος έχει κινηθεί με βάση τις πολιτικές τους σκοπιμότητες και με πολιτικά κίνητρα”.

Πολιτική αλλαγή ζητά ο Μητσοτάκης χαμηλώνοντας τον πήχη της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει το αίτημα: “Να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά” κάνοντας λόγο για ανάγκη πολιτικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μείωσης των φόρων, την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι κατά καιρούς αναφορές του αρχηγού της Ν.Δ. για τα εργασιακά ζητήματα. Μεγάλο μέρος της προεκλογικής ρητορικής της Ν.Δ. αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αθήνα και την κριτική στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα στην γαλάζια παράταξη επιχειρούν να κατεβάσουν τον πήχη του αποτελέσματος, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την εκτίμηση τους για νίκη της Ν.Δ. Σημειώνεται ότι έως πριν δυο εβδομάδες οι εκτιμήσεις για την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη θα ξεπερνούσε τις 10 μονάδες, με το όριο να έχει πέσει στις πέντε, στις τρείς ενώ δεν έχουν λείψει και οι τοποθετήσεις για “νίκη με μια ψήφο”. Τις καταγγελίες του Γραμματέα της Ν.Δ. που έκανε λόγο για πληροφορίες που αναφέρουν προσπάθειες αλλοίωσης του αποτελέσματος απέρριψε ο πρόεδρος του κόμματος σε συνέντευξη του./ibna