Βουλγαρία: Στις 22 Μαΐου ξεκινούν οι εργασίες για τον IGB

Βουλγαρία: Στις 22 Μαΐου ξεκινούν οι εργασίες για τον IGB

Την Τετάρτη 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των εργασιών στην Βουλγαρία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Interconnector Greece-Bulgaria – IGB.

Η τελετή θα λάβει χώρα στο χωριό Kirkovo της Βουλγαρίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του έργου σηματοδοτεί την διάνοιξη ενός νέου διαδρόμου φυσικού αερίου μείζονος σημασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε συνδυασμό με άλλα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται στην Βόρεια Ελλάδα (αγωγός φυσικού αερίου TAP, FSRU Αλεξανδρούπολης, Υπόγεια Αποθήκη Νότιας Καβάλας), ο αγωγός IGB αποτελεί μια ενεργειακή υποδομή που έρχεται να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα επιτρέπει στην Βουλγαρία, η οποία πρακτικά εξαρτάται αποκλειστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Gazprom, να διαφοροποιήσει τις πηγές τροφοδοσίας της ενεργειακής της αγοράς.

«Η διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα από τα έργα προτεραιότητας για την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό όσον αφορά την διασφάλιση της διαφοροποίησης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Βουλγαρία και στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Με μήκος 182 χιλιομέτρων, ο αγωγός IGB θα συνδέσει την Κομοτηνή με την Stara Zagora στην Βουλγαρία και θα μεταφέρει 3 δισ. κυβικά μέτρα αζέρικου φυσικού αερίου ετησίως από την Κομοτηνή στην Βουλγαρία, με δυνατότητα αναβάθμισης της χωρητικότητας σε 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Πηγές χρηματοδότησης του IGB, με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ, είναι η άμεση στήριξη της κοινοπραξίας ICGB AD, εταιρεία στην οποία συμμετέχει κατά 50% η ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (κατά 50% θυγατρική της ΔΕΠΑ και κατά 50% της Ιταλικής Edison) και η Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ), με 46 εκατ. ευρώ, ενώ θα λάβει επιπλέον 45 εκατ. ευρώ από το European Energy Programme for Recovery (EEPR), 110 εκατ. ευρώ από δάνειο της ΕΤΕπ και 39 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καινοτομία και Ανάπτυξη» 2014-2020 της Ε.Ε., μέσω του προϋπολογισμού της Βουλγαρίας.