Ερντογάν: Αν κάποιοι νομίζουν πως η υπόθεση της ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων, δεν είναι έτσι

Ερντογάν: Αν κάποιοι νομίζουν πως η υπόθεση της ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων, δεν είναι έτσι

Η Τουρκία στην καρδιά του προεκλογικού σκηνικού στην Κύπρο

του Μιχάλη Μιχαήλ

Δηλώσεις έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δείχνοντας για άλλη μια φορά πως η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, ενώ το προεκλογικό σκηνικό στην Κύπρο έχει πάρει φωτιά με την ΑΟΖ να είναι στην πρώτη γραμμή.

«Ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι η υπόθεση της ανατολικής Μεσογείου είναι θέμα των Κυπρίων εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του στην Σαμψούντα για τους εορτασμούς της τουρκικής εθνικής εορτής της 19ης Μαΐου για την απόβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στον Πόντο, ημέρα που οι Έλληνες αντίστοιχα τιμούν τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων.

«Ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι το Συριακό είναι ζήτημα των Συρίων, το Ιρακινό των Ιρακινών, το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης των Βοσνίων, ή ακόμη κι αν νομίζουν ότι το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων, ή το ζήτημα της βόρειας Αφρικής των Λίβυων, ή της Τυνησίας των Αλγερινών, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι «δεν έχει καταγραφεί καμία γενοκτονία, καμία τυραννία και καμία ενέργεια που να κάνει αυτό το (τουρκικό) έθνος να νοιώθει ντροπή», ενώ υποστήριξε ότι «η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία διαπράχθηκε κατά του (τουρκικού) έθνους μας, όταν οι Οθωμανοί αποσύρονταν από τα Βαλκάνια».

Τι θα γίνει στην ΑΟΖ

ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και κυβέρνηση είναι οι βασικοί παίχτες στο πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο. Οι βολές εκτοξεύονται εκατέρωθεν αναφορικά με το ότι η Τουρκία βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, το γεωτρύπανο είναι ακινητοποιημένο σε συγκεκριμένη θέση και την ίδια ώρα δεν φαίνεται η Τουρκία πρόθυμη ν’ αλλάξει στάση παρά τις περί του αντιθέτου καταδίκες και από το διεθνή παράγοντα. Το δεδομένο αυτή την ώρα είναι πως στο κυπριακό ΥΠΕΞ, οι κινήσεις που λαμβάνουν χώρα έχουν ως σκοπό την άσκηση διπλωματικής πίεσης στην Άγκυρα. Η οποία με τη σειρά της αντέδρασε με την επιστολή Τσαβούσογλου μέσω της οποίας προσπάθησε να δικαιολογήσει τη θέση της και τα πεπραγμένα της στην ΑΟΖ.

Η χώρα βρίσκεται υπό επίθεση και υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης. Το ΑΚΕΛ με τη συμπεριφορά του δίνει άλλοθι στην Τουρκία. Αυτή είναι η βασική επωδός, τόσο από το Δημοκρατικό Συναγερμό όσο και από την κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, το ΑΚΕΛ κατηγορεί αμφότερους ότι άφησαν ανοχύρωτη την ΑΟΖ και ότι οι διακηρύξεις για τις συμμαχίες που έχει δημιουργήσει η κυπριακή Δημοκρατία μέσω των τριμερών, είναι κενές περιεχομένου.

Στην κυπριακή κοινωνία την ίδια ώρα, επικρατεί αναβρασμός εφόσον κανείς δεν είναι σε θέση να προκρίνει το επόμενο βήμα της Άγκυρας και αν θα προχωρήσει όντως στη γεώτρηση όπως απειλεί ή όχι./ibna