Ευρωεκλογές 2019: Ο εχθρός προ των πυλών;

Ευρωεκλογές 2019: Ο εχθρός προ των πυλών;

Η πολιτική κρίση στην Αυστρία δεν είναι τυχαία, ούτε μοναδική. Ούτε ήταν έκπληξη. Ήταν η αποκάλυψη και ενδεχομένως η επιβεβαίωση του τρόπου ενίσχυσης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη από γνωστά-άγνωστα «κέντρα» που επιθυμούν τον αποσυντονισμό και την οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά δεν αρκεί κάποιοι να αποφασίσουν την ενίσχυση της ακροδεξιάς και να το πράξουν αποτελεσματικά. Σ αυτό βοήθησε τα μέγιστα η πολιτική που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις ηγέτιδες χώρες της Ένωσης για την ευημερία των οικονομιών κι όχι των λαών της Ευρώπης.

Έχοντας βρει πεδίο ανοιχτό, «κέντρα» εκτός της ΕΕ εργάστηκαν μεθοδευμένα για την ενίσχυση λαϊκιστικών κομμάτων αλλά και ακροδεξιών και φασιστικών πολιτικών σχηματισμών.

Κάποιος βέβαια θα μπορούσε να πει ότι η επίθεση που γίνεται προς την Ρωσία, ως υπεύθυνη για την ενίσχυση της ακροδεξιάς, είναι στοχευμένη από το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ.

Όμως τα δεδομένα και οι αποκαλύψεις, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Αυστρίας, εμπλέκουν αν όχι τη Ρωσία απευθείας, Ρώσους υπηκόους που έχουν δύναμη στη χώρα τους, συνήθως οικονομική.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός όταν πάλι Ρώσοι κατονομάστηκαν για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις προπαγάνδας ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Ακόμα και σήμερα φήμες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν αναφορές ότι υπάρχει παρέμβαση από Ρώσους παράγοντες στη Βόρεια Ελλάδα, για τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές προς ενίσχυση συγκεκριμένων υποψηφίων, που ανήκουν στην ακροδεξιά.

Σίγουρα οι φήμες κυκλοφορούν πιο γρήγορα από τις ειδήσεις και οι συνομωσίες είναι αγαπημένη ασχολία για τον κόσμο, όμως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

Οι Ευρωεκλογές του 2019, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κομβική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται στο στόχαστρο πολλών εξωγενών παραγόντων. ΗΠΑ, Ρωσία Κίνα έχουν συμφέροντα που άπτονται του αποτελέσματος των εκλογών. Οι δυνάμεις που θα πάρουν τα ηνία της ΕΕ θα καθορίσουν το μέλλον και τις συμμαχίες της.

Η Ευρώπη έγινε ευάλωτη με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν αφήνοντας τους πολίτες ανυπεράσπιστους στον λαϊκισμό τον φόβο και την ανασφάλεια. Όσοι επιθυμούν την συνέχιση αυτής της κατάστασης θα προσπαθήσουν να παρέμβουν./ibna