Αντίδραση της Κύπρου στην επιστολή Cavusoglu για ΑΟΖ

Αντίδραση της Κύπρου στην επιστολή Cavusoglu για ΑΟΖ

Επιστολή με τις θέσεις της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο απέστειλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Federica Mogherini, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Στην επιστολή ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας γίνονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ ισχυρίζεται ότι με βάση το διεθνές δίκαιο τα νησιά δεν έχουν πλήρη δικαιοδοσία για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Συγκεκριμένα το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενημέρωσε “σχετικά με τις δραστηριότητες γεώτρησης στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο”, αναφέροντας ότι “η στήριξη που προσφέρει η ΕΕ στην ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο”.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος ΥΠΕΞ “εξηγεί στην επιστολή του λεπτομερώς την πολιτική και νομική στάση της Τουρκίας και τονίζει ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης του Πορθητή γίνονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα”.

Η αντίδραση της Κύπρου

Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιδρά με τις δέουσες ενέργειες στην απόπειρα της Τουρκίας να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα δικαιολογώντας τις παράνομες ενέργειές της στη θάλασσα, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, αναφερόμενος στην πιο πάνω επιστολή.

Σε γραπτή του δήλωση, για τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην επιστολή του Τούρκου ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu προς την ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως “αυτή την ώρα η Τουρκία ενεργεί αντίθετα από το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο ισχυρισμός ότι παρεμβαίνει εντός της `υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας`, πέραν από ανυπόστατος, αποδεικνύει και ότι η Τουρκία δεν ενεργεί – όπως ισχυρίζεται – εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, αλλά συνολικά εις βάρος της Κύπρου”.

Έτσι φαίνεται με έναν ακόμα τρόπο πόσο καθοριστικής σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού είναι να αποτραπεί η επιδίωξη της Τουρκίας να κηδεμονεύει την Κύπρο, είτε μέσα από εγγυήσεις είτε άλλως πώς, πρόσθεσε.

“Τα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία, μέσα από επιστολή που δημοσιοποιήθηκε ότι απευθύνει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Mevut Cavusoglu στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στην ΕΕ, είναι αβάσιμα και αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, όπως αυτό προσδιορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης”, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Πολλά τα ερωτήματα

Τα όσα αναφέρει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας στην επιστολή του εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με τις μελλοντικές προθέσεις πέριξ της Κύπρου. Στη Λευκωσία το πολιτικό κλίμα είναι πολωμένο ελέω εκλογών και το θέμα αφήνει ρωγμές στο ενιαίο μέτωπο στο εσωτερικό, κάτι που βολεύει την Τουρκία εφόσον έχει μεταφέρει τον καυγά στο εσωτερικό της Κύπρου.

Τα πολιτικά κόμματα αντιδρούν στις κινήσεις της Τουρκίας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως τη μεγαλύτερη πίεση την αισθάνεται ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος καλείται να απαντήσει κυρίως στην αντιπολίτευση ως προς τα μέτρα προστασίας στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και προς την υποστήριξη που έχει λάβει η Λευκωσία. Εδώ εγείρεται ακόμη ένα θέμα-ερώτημα αναφορικά με τη στάση των ΗΕ που, λεκτικά, δεν βοήθησε τη Λευκωσία κρατώντας περίπου ίσες αποστάσεις. Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει άνευ σχολιασμού και από τα υψηλά δώματα του ΥΠΕΞ. Τα νερά ήρθε να τα θολώσει ακόμη περισσότερο η πρόσφατη δήλωση του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης, Sir Alan Dunkan.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν πως για την Άγκυρα το θέμα της ενέργειας θα συνδεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση με το κυπριακό. «Μόνο μετά τη λύση μπορεί να υπάρξει μια τελική λύση στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην επιστολή του./ibna