Αποφασισμένο να προσχωρήσει στην Ε.Ε. το Μαυροβούνιο

Αποφασισμένο να προσχωρήσει στην Ε.Ε. το Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η κυβέρνηση της Ολλανδίας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε αναγκαία υποστήριξη στη συνέχιση της διαδικασίας ένταξης της βαλκανικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης αντιπροσωπείας του Μαυροβουνίου στη Χάγη.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου τονίζεται ότι η κρατική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον επικεφαλής διαπραγματευτή Aleksandar Drljević, είχε πολλές συναντήσεις στη Χάγη για να παρουσιάσει τα τελευταία αποτελέσματα στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη την Marijana Laković, μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης για τα κεφάλαια 23 και 24, τον γενικό εισαγγελέα Milivoje Katnić, τον βοηθό διευθυντή της αστυνομικής διεύθυνσης για την εγκληματολογική υπηρεσία Enis Baković και τον βοηθό διευθυντή του Οργανισμού για την πρόληψη της δωροδοκίας Savo Milašinović, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Χάγη.

«Η συνεπής εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων στον τομέα της προστασίας και της προαγωγής των ελευθεριών, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών, η συνεχής πρόοδος στη νομοθετική μεταρρύθμιση και την οικοδόμηση θεσμών, τα επιτευχθέντα αποτελέσματα στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η προσωρινή κατάσχεση περιουσίας αποτελούν τη βάση για την προσδοκία ότι η επιτευχθείσα πρόοδος θα αναγνωριστεί στην επικείμενη έκθεση του ΕΚ για το Μαυροβούνιο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, με βάση τα αποτελέσματα που επιτύχαμε, το ΕΚ θα ξεκινήσει σύντομα τον ορισμό των σημείων αναφοράς για να κλείσει αυτά τα κεφάλαια», τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής Drljević.

Οι εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας του Μαυροβουνίου ανέφεραν ότι όλα τα θεσμικά όργανα δεσμεύτηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τα κεφάλαια 23 και 24.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ολλανδικών υπουργείων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμβολή του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και τη σαφή του προσήλωση στην ένταξη στην Ε.Ε.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συμμόρφωση με την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας και τις προσπάθειες βελτίωσης της θέσης του LGBT πληθυσμού.

Επιπλέον, πρότειναν στους Μαυροβούνιους να εξακολουθήσουν να παράγουν αποτελέσματα κατά την προσεχή περίοδο στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ενισχύοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι το Μαυροβούνιο μπορεί να βασιστεί στην πλήρη υποστήριξη των ολλανδικών θεσμών./ΙΒΝΑ