Γιατί οι Βρυξέλλες κράτησαν αποστάσεις από το Ρέγλινγκ

Γιατί οι Βρυξέλλες κράτησαν αποστάσεις από το Ρέγλινγκ

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγλινγκ σε σχέση με την Ελλάδα κράτησαν οι Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις του περί ανησυχίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2019 στην Ελλάδα, λόγω των παροχών της κυβέρνησης, έγιναν με δική του ευθύνη χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση με τα άλλα θεσμικά όργανα που απαρτίζουν τους θεσμούς. Τα παραπάνω ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής του ΕSM μάλλον βιάστηκε να τοποθετηθεί, δεδομένου ότι οι θεσμοί δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την αξιολόγηση, ούτως ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των δημοσιονομικών επιπτώσεων των μέτρων.

Οι δηλώσεις αυτές δεν ωφελούν κανέναν σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα σε μια προεκλογική περίοδο για την Ευρώπη. Αφενός λόγω του φόβου ότι θα ευνοούσε ακραίες τάσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, επαναφέροντας μια αίσθηση κρίσης και αφετέρου γιατί η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι ότι δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα και επομένως η αξιολόγηση των θετικών μέτρων γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία και με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τον αντίκτυπο των εν λόγω μέτρων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η θέση Μοσκοβισί

Η θέση της Επιτροπής εκφράστηκε με σαφήνεια από τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι στην αξιολόγηση των μέτρων θα ληφθεί υπόψη εκτός από το δημοσιονομικό αντίκτυπο, και η συμβολή τους στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε επίσης υπογραμμίσει ότι η τακτική των υπερπλεονασμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σέντενο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μεν υποχρεωμένη να τηρεί τις δεσμεύσεις της αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει ήδη δώσει δείγματα πολύ καλών αποδόσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κ. Ρέγκλινγκ αιφνιδίασε τους συνομιλητές του (αφού κανένας από τους υπουργούς δεν θέλησε να πάρει θέση μέσα στη συνεδρίαση) μιλώντας για άνοδο των spreads και αμφισβητώντας ακόμα και την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019. Η σπουδή του αυτή φάνηκε ότι ήταν υπερβολική και από τη δική του απάντηση σε σχετική ερώτηση, στην οποία ήταν εμφανής η προσπάθεια να ανακρούσει πρύμναν, καθότι παραδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί το στόχο του 2019 και ότι για το 2020 η συζήτηση δεν έχει καν ανοίξει./ibna