Το καλοκαίρι το market test για τον TAP

Το καλοκαίρι το market test για τον TAP

Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει το market test για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η εμπορική διευθύντρια του έργου, Marija Savova, σε συνέδριο για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία.

Η ίδια τόνισε πως “ο ΤΑΡ συνεχίζει να προετοιμάζεται για την έναρξη εμπορικής λειτουργίας το 2020. Πρόκειται να ξεκινήσει market test αυτό το καλοκαίρι παράλληλα με τους διαχειριστές των γειτονικών συστημάτων μεταφοράς, με βάση το ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα”.

Όλα αυτά ενώ η κατασκευή του έργου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς ολοκληρώθηκε και η δύσκολη φάση διέλευσης του αγωγού από τα βραχώδη όρη της Αλβανίας.

Ο αγωγός ΤΑΡ θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός TAP θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διέρχεται από την Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, προτού καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας, όπου και θα συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου./ibna